Ondanks gigantische woningnood in Nederland: ‘11.000 vluchtelingen wachten met urgentie op woning’

Er is een gigantisch te kort aan woningen in het overvolle Nederland. Studenten blijven langer bij hun ouders wonen, en wie zijn of haar woning te koop zet moet er niet van uitgaan dat een nieuwe woning snel is geregeld. Maar er zijn ook zo’n 11.000 vluchtelingen in Nederland die wachten op een woning. En die krijgen urgentie van politiek Den Haag.

11.000 statushouders wachten in asielzoekerscentra op woonruimte in Nederland, meldt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Van deze groep wachten ongeveer 6.000 mensen al langer op een woning dan de afgesproken veertien weken na de vergunningverlening.

Het COA schaart zich nu achter een oproep van demissionair D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ankie Broekers-Knol (Justitie) aan Nederlandse gemeenten om meer huisvesting voor vergunningshouders te creëren. Hoe Ollongren en Broekers-Knol dat precies in gedachten hebben is onbekend, maar het zou logisch zijn als er dan ook meteen 11.000 nieuwe (nood)woningen worden gebouwd. Het gaat hier om een aantal mensen ter omvang van een gemiddeld dorp. En daarnaast natuurlijk ook honderdduizenden nieuwe woningen voor vele Nederlanders die op zoek zijn naar een (nieuwe) woning.

De druk op de opvangcapaciteit van het COA neemt steeds meer toe, zeker na de recente toestroom vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Libanon en Wit-Rusland. Alleen al in de afgelopen zeven weken kwamen er 1600 migranten bij in Nederland. Het COA verwacht dat dit aantal de komende weken alleen maar zal toenemen. Het aantal woningzoekende zijinstromers zal naar verwachting uiteindelijk uitkomen op het dubbele aantal van 11.000.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. hans-e-pans

  De Roverheid moet natuurlijk wel prioriteiten stellen.

  Die vluchtelingen met al hun familieleden, of hoe je ze ook wilt noemen, zijn natuurlijk heel erg zielig.

  1. Emma Louise

   Vele vluchtelingen hebben werkelijk álles achter gelaten zoals familie, vrienden, huis, inboedel, kleding, school, baan.
   De Nederlander die in de top-vijf van de gelukkigste mensen ter wereld staat kan zich die erbarmelijke toestand niet voorstellen. Daar is hij te gelukkig voor.

   1. Wally

    Je kletst uit je nek. Dit land IS niet meer on gelukkig te wonen, juist door die belachelijke en levensgevaarlijke bevolkingssamenstelling! Dit gaat hoedanook fout. Maar geloof jij maar zo’n gutmensch onderzoekje, overigens…. heb jij al vluchtelingen in je huis opgenomen en woon jij nu in je kelder en zij in de rest? Deel jij je salaris al met ze? Want dat moet hoor, volgens je achterlijke gedachtengang.

   2. usb3.0

    Nee emmaatje, deze mensen worden gewoon opgehaald.

   3. vlekkenoplosser

    de domme trút en alterego van de strónt vlé®k doet voorkomen als of zij niet weet dat die arme gelukszoekers duizenden dollars hebben afgetikt bij de mensen smokkelaars.

    33.000 km2 land en 17.500.000 bewoners

    de megastal Nederland is vol strónt vlé®k

 2. 56RdK

  Ja, en zodra ze hier verzekerd zijn van eigen woning en levenslange uitkering weten ze zich ook verzekerd van wekenlange vakanties in het land dat ze zijn zogenaamd zijn ontvlucht!

  Weten ze zich verzekerd dat ze bij fraude met toeslagen duizenden euro’s tegemoet kunnen zien van een uit volstrekt misplaatste deug zich schuldig voelende overheid.

  Kortom,
  Weten ze zich verzekerd van veel Nederlands dom en naïef deug dat zich graag laat belazeren.

  1. september

   Dat is waar dat doen ze allemaal

 3. 56RdK

  @september, kleine nuance:
  Ze doen het niet allemaal maar wél ontelbaren doen het wel.
  En kunnen dat omdat wegens privacyregels en andere belemmerende wetgeving gedegen aanpak niet kan! En wetende dat er een deugvolk klaar staat dat liever wegkijkt.

 4. Wally

  14 weken…..
  En de Nederlanders die werken, hoelang moesten die ook alweer wachten? Aha, socialistisch beleid… juist ja.

  1. usb3.0

   BAM

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.