ruttekaag

Peiling! VVD en D66 blijven aan de leiding, géén effect linkse samenwerking

Politiekaug 31 2021, 14:04
Ui de peiling van EenVandaag blijkt dat de VVD en D66 veilig bovenaan staan. De VVD staat deze maand op 39 zetels staat, 5 meer dan bij de laatste verkiezingen. D66 komt deze maand uit op 21 zetels (-1), wat betekent dat de kiezers van beide partijen niet weg zijn gegaan.
Het CDA blijft steken op 10 zetels en wordt daarmee behoorlijk afgestraft voor de perikelen van afgelopen tijd met ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en het slappe leiderschap van Wopke Hoekstra. De ChristenUnie blijft stabiel op 6 zetels staan.
Opvallend is ook dat de linkse samenwerking van de PvdA en GroenLinks ze nauwelijks iets op heeft geleverd. Beide partijen lijken er allebei 1 zetel bij te krijgen, maar omdat dit binnen de marges valt kan er niet echt gesproken worden van groei. De SP, die niets met de linkse samenwerking van doen heeft gehad, verliest er zelfs 2 en komt daarmee uit op 7 zetels.
Op rechts is de grote winnaar de BoerBurgerBeweging die al tijden stabiel blijft staan op 4 zetels (+3). JA21 verliest er 2 in de peilingen, maar staat nog steeds op winst (5 totaal, net als Volt).
Als er nu dus nieuwe verkiezingen zouden komen, dan profiteren de VVD en D66 volgens deze peiling zeer waarschijnlijk het meest. De klappen vallen vooral bij het CDA. De verliezen van de grote partijen lijkt vooral winst te zijn voor kleine (rechtse) partijen, waardoor een eventuele toekomstige formatie ontzettend moeilijk gaat worden.
Mocht het inderdaad zo zijn dat het huidige formatieproces muurvast komt te zitten, dan konden het wel eens héle spannende verkiezingen gaan worden. Vooral linkse partijen zullen er alles aan moeten doen om het vertrouwen terug te kunnen winnen, wat nu nagenoeg onmogelijk lijkt. De schijnwerpers zullen dan vooral op de kleinere partijen komen te liggen, en op eventuele fouten vanuit de VVD en D66, want die hebben volgens deze peiling het meeste te verliezen. Rutte heeft daarmee de meest veilige positie, want het zou zomaar kunnen zijn dat D66-leider Sigrid Kaag dan wordt afgerekend op haar fouten met betrekking tot Afghanistan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten