Femke Halsema: “Amsterdam zal de coronapas niet handhaven, alleen bij ernstige excessen”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gaat niet actief handhaven op de naleving van de coronaregels in haar stad. Ook de coronapas kan haar in principe gestolen worden. Amsterdamse handhavers zullen alleen nog optreden bij ernstige excessen. Halsema maakte haar nieuwe beleid bekend tijdens de raadsvergadering in de hoofdstad.

Femke Halsema gaf ook een voorbeeld van het nieuwe Amsterdamse handhavingsbeleid. “Bijvoorbeeld als er na sluitingstijd ‘honderden mensen’ in een café rondhangen.” Volgens Halsema ontbreekt het de stad aan voldoende mankracht om op te treden.

Het is de eerste keer dat Halsema duidelijkheid schept in haar handhavingsbeleid. Eerder liet ze -aan het begin van de coronapandemie- een massaal bezochte Black Lives Matters-demonstratie doorgaan. Daartegenover stond ook dat een horecazaak twee weken dicht moest nadat ze zes klanten in hun zaak hadden toegelaten.

Halsema is ook kritisch op de vroege sluiting van de nachthoreca. Liever ziet zij deze weer snel opengaan. “De maatregel kan de geloofwaardigheid van de coronapas aantasten. Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten om 23.30 wel werken, maar om 00.30 niet?”, aldus Halsema.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.