Pieter Omtzigt is terug in de politiek: ‘Ik heb nooit toegestaan dat stoppen een optie zou zijn’

Het is dan eindelijk zo ver. Pieter Omtzigt komt terug in de politiek. En hij doet dat, niet met een klapperend tv-optreden, maar in een rustig interview in een krant. Zijn belangrijkste boodschap: verwacht geen nieuwe partij van hem momenteel. Hij wil gewoon als Kamerlid aan de gang nu, hoewel in zijn eentje in plaats van in een fractie. Want helemaal stoppen met de politiek is voor hem nooit een optie geweest.

In het gesprek vertelt Pieter Omtzigt dat hij blij is terug te zijn in de politiek. Nou ja, wat betreft het echte werk als Kamerlid. De media-aandacht kan hem gestolen worden. “Dat is onderdeel van je publieke taak, maar ik wil rustig aan het werk. De druk is vrij groot en dat zal aan het begin best lastig zijn,” zegt hij.

Groep Omtzigt

Dit betekent dus ook dat hij niet meteen bezig gaat met het opzetten van een eigen partij. “Ik ben nog niet 100 procent hersteld,” zegt hij dan ook. “In een normale baan zou je eens rustig met halve dagen beginnen. Maar ja, in de Tweede Kamer is het alles of niks. Maar verwacht even niet de 70 uur per week die ik voor die tijd maakte en ik ben ook voornemens om dat niet meer zo te doen.”

En nee, die partij komt er voorlopig niet. Het is Kamerlid Omtzigt dat zich wil inzetten op de dossiers die hij belangrijk vindt. Dát is wat hij de komende tijd gaat doen.

Stoppen

Ook werd Omtzigt gevraagd of hij ooit overwogen heeft te stoppen met de politiek. Dat zou op zich geen gekke gedachte zijn, want niet veel mensen hadden kunnen omgaan met de manier waarop hij behandeld is. En dan ook nog door zijn (voormalige) oude partij!

Nou, zegt Omtzigt daarop, nee. “Ik heb niet toegelaten dat het een optie zou zijn,” om te te stoppen. “Ik heb me kandidaat gesteld en ik kreeg ruim 342.000 voorkeurstemmen.” Voor de goede orde, dat zijn ongeveer vijf zetels die hij in zijn eentje even verdiend heeft. Dat is écht indrukwekkend – en het is eens te meer een veeg teken voor de toekomst van het CDA zónder deze man.

“Bovendien ben ik met een duidelijk plan gekomen bij de verkiezingen, een nieuw sociaal contract voor een nieuwe bestuurscultuur. Dan is het voor mij logisch om terug te keren naar Den Haag als dat kan. Om die voorstellen voor te leggen in de Tweede Kamer,” legt hij ook nog uit.

Kortom, stoppen was nooit een optie. Maar terugkomen bij het CDA óók niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Afijn, dat gaat interessant worden nu Omtzigt terug is in de politiek. Want hij had altijd professionele redenen om achter Rutte aan te gaan. Maar nu is het ook nog eens persoonlijk. Ik verwacht dan ook echt wel wat vuurwerk de komende tijd. Leuk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. HD

  Een betrouwbaar en eerlijk politicus, zeldzaam. Iets wat bij Rutte en meesteres Kaag ontbreekt.

  1. Albert Egberts

   “meesteres Kaag”

   De intense gevoelens die Kaag hier bij oudere mannen oproept hebben inderdaad wellicht een sadomasochistische oorsprong.

   1. allid

    Smerige zuiger takma,
    heeft Albert weer in de tas van Dr. Hiram Baker gesnuffeld.

   2. ElGuapo

    “De intense gevoelens die Kaag hier bij oudere mannen oproept hebben inderdaad wellicht een sadomasochistische oorsprong”

    Uiteraard maakt kwakma de koppeling gelijk naar sadomasochisme….wel te verwachten van de zolderkamerimam/kinderkelder toezichthouder.

    1. september

     Het is kwakma Takma Egberts en zijn vele namen,waar je nooit iets anders van kan verwachten

     1. Albert Egberts

      Probeer het eens inhoudelijk, september. Dit domme gezwatel schiet niet op.

   3. Human Beast

    Juist takmongøl, ik zou die griezel graag die arrosmoel willen volblaffen met qak.

   4. sonny

    Ernst,
    Jouw reactie en omschrijving mbt het woord ‘meesteres’,ontspringt aan jouw perverte fantasie!
    Het is een legitiem woord dat voor normale mensen, “bazige vrouw” betekent, verder niet!

   5. sonny

    Ernst,
    Jouw reactie en omschrijving mbt het woord ‘meesteres’,ontspringt aan jouw perverte fantasie!
    Het is een legitiem woord dat voor normale mensen, “bazige vrouw” betekent, verder niet!

  2. ElGuapo

   Lijkt me tot nu toe inderdaad een goede man die zich inzet voor het volk.

 2. rafi

  Ben benieuwd of hij ingaat op Van der Plas’ uitnodiging om zich bij haar beweging aan te sluiten. Dat zou een knaller worden bij de binnen een jaar te verwachten verkiezingen. Goed voor de veel geplaagde boeren ook, zo’n stemmenkanon. Hopelijk weten de boeren de druk om zich uit te laten kopen (in 1 plan is sprake van 17 miljard daarvoor) te weerstaan. Het zouden trouwens ook vernietigbare transacties zijn. Dit moeten ze uitvechten tot aan het hof te Straatsburg.

 3. Albert Egbert

  ” Bovendien ben ik met een duidelijk plan gekomen bij de verkiezingen, een nieuw sociaal contract voor een nieuwe bestuurscultuur.”

  Mogelijk weten Omzigt en Kaag elkaar op dit voor de toekomst van Nederland
  zo belangrijke dossier te vinden en kunnen ze een soort van ‘herenakkoord’ sluiten.

  Elke welwillend politieke waarnemer kan zien dat beide ras-staatslieden, elk met hun eigen definiëring van dit nieuwe concept, elkaar perfect kunnen aanvullen.

  1. Aborifa

   De lamme leidt de blinde.

  2. Albert Egberts

   Als Omtzigt de flexibiliteit zou hebben om zich ergens bij aan te sluiten ligt de SP of de PvdA meer voor de hand. Zijn boek leest als een links programma.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dit is correct. Omtzigt is een PvdA-er met een stropdas van het CDA of zot ten minste tegen de linkse flank van het CDA aan.

    1. Albert Egberts

     Het CDA is in de kern een conservatief rechtse partij en heeft altijd problemen gehad met een sociale vleugel die nooit binnen die partij tot uitdrukking kon komen. In het verleden leidde het altijd tot afsplitsingen naar links, zoals de EVP en (van de KVP) de PPR.

     Hoekstra is een rechtse politicus die er niet in slaagt de sociale vleugel binnen boort te houden en dat zal op het partijcongres ook duidelijk worden. Het gevolg is marginalisering van het CDA omdat ze feitelijk niet kan worden onderscheiden van de VVD. In feite is de CU ook een linkse afsplitsing van de het CDA.

     1. Albert Egberts

      boort = boord

      Excuses.

     2. Poemien Noegien

      Excuses van de D66-zuiger waar niemand op zit te wachten omdat niemand is geïnteresseerd is in de spinsels van de uitgekotste galbak!

     3. vlekkenoplosser

      wat een dom inhoudsloos gewauwel strónt vlé®k ! wel zeer kenmerkend voor je dedain gedrag en decadente onsamenhangend geouwehóé® .

  3. sonny

   Kaag zal het begrip ” herenakkoord” heerlijk en toepasselijk vinden, ze is immers zooo erg graag man!
   Jij zult het begrijpen, je hebt de dezelfde innige wens!

 4. GewoonJohan

  Allemaal leuk maar hij blijft CDA, en CDA is af.

 5. StanleyC

  Die kaag vind ik zo irritant met die aardappel achter in de keel. Hooghartigheid ten top

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.