Zorgwekkend: Transgenders lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden

Trangsgenders lopen gemiddeld dubbel zoveel risico om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met niet-transpersonen. Een onderzoek van het Amsterdamse UMC komt tot die conclusie. De kans op vroegtijdig overlijden heeft overigens niets te maken met het transitieproces. Een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, HIV-gerelateerde complicaties, longkanker en zelfdoding zijn de boosdoeners.

Dagblad Trouw publiceerde het onderzoek van het Amsterdam UMC op haar website. De meest voorkomende oorzaak van het vroegtijdig overlijden is zelfdoding, dat onder transpersonen vaker voorkomt dan onder niet transpersonen.

Mensen die geslachtsveranderende ingrepen ondergingen, bleken in het geval van man naar vrouw in de onderzochte periode een dubbele kans op vroegtijdig overlijden te lopen als de gemiddelde (niet trans)man, en een drie keer zo grote kans als de gemiddelde (niet trans)vrouw.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Mussi

  Het zijn ook gekken meer niet. Ze sporen niet en wij als normale mens moeten deze gekken accepteren. Wereld is de weg kwijt. Je bent een man of vrouw en niet anders.

  1. Branzino

   @Mussi
   O.k., duidelijke mening. Maakt het voor jou nog wel wat uit door welk geslacht iemand wordt aangetrokken? Dus man door vrouw, man door man, vrouw door man of vrouw door vrouw? Of hou je dit ook liever heel overzichtelijk en traditioneel? Niet dat dat fout is, maar gewoon voor de helderheid van je bijdrage.

   Je weet toch ook, dat er hermafrodieten worden geboren, dus fysiek man èn vrouw. Dan is het toch ook voorstelbaar dat er fysieke mannen zijn die zich psychisch als vrouw beleven. Wat dan? En omgekeerd? Wat moet je daar dan mee, op latere leeftijd bijvoorbeeld? Als die zelf daarin een keuze willen maken, wat dan? En de tussenvormen dan?

   Mijn conclusie: je maakt het te simpel.

   1. halo1

    Schei toch uit met dat modieuze links-gestoorde geneuzel.. logisch dat de mensen korter leven want het is een decadentie-+ degeneratie-fenomeen. Rechtse mensen leven vast ook langer dan linkse (gemiddeld) .. want rechts=natuurlijk.

   2. ElGuapo

    Daar is het rechtl*llertje weer.

   3. usb3.0

    branzebinootje! je hebt man/vrouw, jongen/meisje daar zit niets tussen, jij denkt waarschijnlijk dat je een ezel bent maar blijft gewoon branzebinootje

   4. september

    Branzino je hebt wel gelijk er zijn mannen die vrouw willen worden en omgekeerd ook.Ze bestaan nou eenmaal dus niks aan te doen

    1. AIbert Egberts

     Dat is juist simpele september. Maar op de keper beschouwd blijven het natuurlijk genetische gestoorde dwaallichten die met de werkelijkheid niets ophebben.

    2. usb3.0

     Maar dan nog ben je niet het omgekeerde domoor, en er wordt een absolute grote aanslag gepleegd op het lichaam, maar dat snappen jullie niet

   5. Mussi

    Logisch dat ze sneller overleiden want ze zijn niet oke in hun hoofd. Dat is het.

    1. Albert Egberts

     overlijden

 2. usb3.0

  Logisch want je pleegt namelijk een aanslag op het lichaam door het volledig al dan niet door hormonen te veranderen, ik noem het ook wel gestoord maar dan ben ik natuurlijk niet woke en politiek correct natuurlijk…

 3. J. Punt

  Dat korte leventje dat je leid, wordt geheel gepamperd.

  1. Albert Egberts

   leidt

 4. Bes Tolen

  Om hoeveel mensen gaat het nu eigenlijk?

 5. Rieks

  Veel zelfdoding……hoe zou dat nou komen?!

 6. Jaegelmeister

  Mensen mogen zich om laten bouwen. Ik vind het belachelijk, maar sta voor de vrijheid van mensen. Waar voor mij de crux in zit, is dat het psychologische traject voorafgaande, de geslachtsoperatie, en het traject na afloop, door ons allen bekostigd wordt.

  Nog even daargelaten, dat de uitvoerende arts een eed afgelegd heeft;

  Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.