Hoe kies je een betrouwbaar incassobureau?

Incassobureaus hebben nogal een slechte reputatie omdat er wat incasso-cowboys zijn en er nog geen wetgeving is bepaald. Jammer, want ze kunnen voor ondernemers veel betekenen. Als klanten jouw rekeningen niet betalen en je hen niet kunt bereiken, is dat erg vervelend. Een goed functionerend incassobureau zorgt ervoor dat je in no-time het openstaande bedrag kunt innen. Maar hoe kies je precies een incassobureau? En waar moet je op letten om niet te tekenen bij één van die zogenaamde ‘incasso cowboys’?

Lees reviews en vraag om aanbevelingen

De kans is groot dat er meerdere incassobureaus in je omgeving zitten. Maar hoe weet je nu welke te vertrouwen zijn? We raden je altijd aan om de Google Reviews van elk incassobureau te lezen. Kijk ook zeker of er TrustAdvisor reviews zijn en of er cases op de website worden vermeld. Idealiter vind je bureaus met veel vijfsterrenreviews mét uitleg erbij, verspreid over verschillende maanden/jaren. Als je enkel goede reviews ziet die allemaal in dezelfde week werden geplaatst… dan kan er iets aan de hand zijn.

Het is natuurlijk ook altijd een goed idee om suggesties te vragen in je netwerk. Je kent vast andere ondernemers die ooit hebben samengewerkt met een incassobureau. Wil je een incassobureau inschakelen? Ze kunnen je vast zeggen met welke bureaus ze goede ervaringen hebben.

Check waarin de incassobureaus zijn gespecialiseerd

Na je review-check heb je misschien een top 3 geselecteerd. Bekijk per bureau de website waarin ze gespecialiseerd zijn. Zo kan je een goed incassobureau hebben gevonden, die jammer genoeg helemaal niet gespecialiseerd is in wat jij zoekt. Sommige bureaus richten zich op het helpen van het mkb, andere gaan achter gigantische invoices aan.

Ga op gesprek met de verschillende incassobureaus

Nu je het kaf al van het koren hebt gescheiden, moet je uiteraard kiezen. Plan een gesprekje in bij de bureaus en lees je in over hun kostenplaatje. Sommige bureaus hanteren een ‘flat fee’ om klant te worden, andere werken met het ‘no cure no pay’-model, wat inhoudt dat je enkel een percentage op het teruggewonnen geld betaalt áls het bureau erin slaagt je geld te innen. Het is immers erg rot als je een flat fee betaalt en het bureau er niet in slaagt je geld te recupereren…

Je kunt ook enkele praktische dingen vragen. Werkt het bureau met incasso advocaten die je wanbetaler indien nodig kan inzetten om beslag te leggen op (on)roerende goederen? Er zijn bureaus die enkel werken met incasso advocaten, omdat dit veel voordelen biedt. Stel dat je vordering inhoudelijk wordt betwist, wordt het al snel te moeilijk voor veel incassobureaus. Een advocaat weet exact hoe hij of zij hierop moet reageren en anticiperen.

Je kunt ook vragen of het incassobureau / de incasso advocaten ook aan ‘skip tracing’ doen, wat inhoudt dat ze databases gebruiken om wanbetalers op te sporen die niet meer te bereiken zijn. En als je daar dan toch bent, informeer meteen naar hun slagingspercentage van het afgelopen jaar. Zo kun je kritisch kijken of een incassobureau bij je past.

Veel succes, we hopen dat je snel je geld kunt innen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.