Minister van Financiën Wopke Hoekstra investeerde in het recente verleden in dubieuze zaken in belastingparadijs

Illegaal is het niet, maar dubieus des te meer. Demissionair CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën investeerde geld via een brievenbusfirma op de beruchte Maagdeneilanden. Hoekstra deed dat wel voordat hij bewindspersoon werd in het kabinet Rutte III.

Na berichtgeving in diverse media heeft Hoekstra zondag de berichtgeving bevestigd. Het is overigens niet strafbaar dat Hoekstra in het recente verleden geld heeft geïnvesteerd in een belastingparadijs. Maar als huidig (demissionair) minister van Financiën is het natuurlijk wel een beetje dubieuze investering voor een integere minister die waakt over ons geld.

Verschillende oppositiepartijen, waaronder de SP en GroenLinks hekelen het feit dat de investering via de beruchte Maagdeneilanden verliep. De Maagdeneilanden staan er om bekend dat via die weg vaak belasting wordt ontdoken.

De Telegraaf schrijft dat Hoekstra heeft toegegeven dat hij een bedrag van ongeveer 26.500 euro heeft geïnvesteerd in een toeristisch bedrijf van een vriend van hem in Afrika. Maar naar eigen zeggen wist Hoekstra zelf absoluut niet dat zijn investering via de Maagdeneilanden verliep. Van je vrienden moet je het maar hebben…

Hoekstra voegt er aan toe dat hij de aandelen verkocht voordat hij minister van Financiën werd en dat hij de investering altijd heeft meegenomen in zijn belastingaangifte. “Voor mijn aantreden als minister heb ik al deze informatie gedeeld met de landsadvocaat en derhalve met de formateur. Ik heb mij steeds volledig gehouden aan alle regels die er gelden voor bewindspersonen”, aldus Hoekstra tegenover de krant.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. HD

  Hij wist het niet, 😂😂😂😂😂, de huichelaar.

 2. HD

  Herstel, de farizeeër.

 3. por favor no borres

  Opmerkelijk dat dit nieuws op DDS niet met chocolade letters overal bovenuit komt, maar naamloos in de restantenbak is beland.

 4. Appelstroop

  Uitleg Wopke:

  In FD en Trouw is aandacht voor een investering die ik twaalf jaar geleden heb gedaan in een start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend van mij. Het gaat om een bedrag van ca. 26.500 euro. 1/6

  Ik ben verder op geen enkele manier bij het bedrijf of de bedrijfsvoering betrokken geweest. Deze aandelen heb ik verkocht voordat ik minister werd. Ik heb deze investering altijd meegenomen in mijn belastingaangifte. 2/6
  ·
  Voor mijn aantreden als minister heb ik al deze informatie gedeeld met de landsadvocaat en derhalve met de formateur. Ik heb mij steeds volledig gehouden aan alle regels die er gelden voor bewindspersonen. 3/6
  ·
  In de Eerste Kamer was ik geen fiscaal woordvoerder en heb ik mij steeds gehouden aan de regels die gelden voor Eerste Kamerleden. 4/6
  ·
  Deze investering heeft voor mij nooit een winstoogmerk gehad. Er is ook nooit dividend uitgekeerd. Bij de verkoop in 2017 heb ik de waardevermeerdering van ca. 4800 euro overgemaakt naar een Nederlands goed doel t.b.v. wetenschappelijk onderzoek naar kanker. 5/6
  ·
  Ik heb mij 12 jaar geleden niet gerealiseerd waar het bedrijf gevestigd was. Daar had ik mij achteraf natuurlijk beter in moeten verdiepen. 6/6

  Bron via het informatievere GeenStijl:
  h**ps://twitter.com/WBHoekstra/status/1444713771084259334

  WEF aanhanger blijkbaar, heeft iemand een officieel lijsje waar ik kan zien wie in onze 2e kamer lid is van deze groepering? Lijkt me zeer handig om te weten in deze tijden.
  h**ps://twitter.com/RuudZ1969/status/1444731527221456896/photo/1

 5. Docm

  “Illegaal is het niet, maar dubieus des te meer.”

  Dat is toch heel normaal? Nederland vindt brievenbusfirma’s pas sinds kort (onder dwang) niet goed. De ophef hierover is huichelachtig.

 6. Heinzs

  Die Maagden -eilanden- heb ik nooit vertrouwd.

 7. Bes Tolen

  De hele financiële wereld in het westen is onbetrouwbaar omdat een klein kartel van banken het beleid uit maakt en dat oude groepen vertegenwoordigt, die geheel onafhankelijk staat van overheden van welk land ook.
  Nou ja, precies kan ik hier niet zijn. Bijvoorbeeld Luxemburg viel als land tot 1880 onder de Koning van Nederland al staatshoofd. Toen Willem III stierf mocht een vrouw dus in casu Wilhelmina, niet opvolgen. Het arme Luxemburg kreeg toen een Rooms katholiek staatshoofd, onder de titel groothertog. Erfelijk. Het werd rijk vanwege het bankwezen, dat er werd ontwikkeld. Ook als vluchthaven voor veel geld. Het landje werd later nog eens als extra vol geplempt met Portugezen. Opvallend was ook dat de Luxemburgers voorzitters van de EU leverden. Voormalige premiers van het landje.
  Hoe het met veel zit, wordt onder de tafel gehouden. Veel is daarom speculatie waarbij men tracht uit bewegingen ter plekke de waarheid te construeren. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de City of London, het Amerikaanse bankensysteem, de maatregelen die internationaal worden genomen e.d. De grote vraag is natuurlijk wat er in werkelijkheid plaats vindt en wat en voor wie de gevolgen zijn. Denk daarbij ook aan de grote kredietcrisis van 2008, die nog steeds slachtoffers maakt.

  1. Rieks

   Goede info.

 8. vlekkenoplosser

  ach gossie , waar kennen we deze van ” ich habe das nicht gewusst ”

  zijn collega hugo de jonge komt straks met dezelfde verklaring. Of zal hij een bakellende-tje doen ? met de kennis van nu ……………………….

  1. Pauline Kummer

   Ik zou het niet weten, @vlekkenpasta. Start de discussie. Leer graag. Dank.

   1. vlekkenoplosser

    komkommer, bij jou past naadloos “ich habe es nicht gewusst “”

    Dat heb ik inmiddels geleerd hier

 9. Rieks

  26.500 ach, een peanut vergeleken bij de bedragen die wereldleiders van hun volk hebben gestolen. Uhuru Kenyatta, president van een hardwerkend volk en al rijk door zijn belangen in de zuivelindustrie heeft nog steeds niet genoeg. Kenya kennende zullen ook de andere politieke leiders wel her en der hebben gegraaid. En in Azerbeidzjan, Oezbekistan is het niet anders. En ook Blair is hier – natuurlijk – bij betrokken. Wanneer heeft men ooit genoeg denk je dan. We mogen best veronderstellen dat Pandora nog maar het topje van de ijsberg is want behalve de Maagdeneilanden kennen we natuurlijk Cyprus, Andorra, Malta, om maar een voorbeelden te noemen, waar je zwarte geld zeer welkom is. Maar de conclusie is natuurlijk: dit zijn onze leiders, all over the world! Leiders die hun land plunderen en in het openbaar mooie praatjes houden.

 10. staleo

  Is dat niet dezelfde persoon die ook betalen met contant geld naar een maximum van 3000 euro wil brengen.
  De witwassers verdenken altijd anderen dat zij dit doen, en nemen dan voor al die anderen deze maatregelen.

 11. staleo

  Is dat niet dezelfde persoon die ook betalen met contant geld naar een maximum van 3000 euro wil brengen.
  De witwassers verdenken altijd anderen dat zij dit doen, en nemen dan voor al die anderen deze maatregelen.

 12. SubZo

  Zogenaamd nieuw schandaal, doel? Focus van Kaag halen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.