KNAW trekt lessen uit de coronacrisis: 'deel meer informatie met elkaar uit verschillende vakgebieden'

KNAW trekt lessen uit de coronacrisis: 'deel meer informatie met elkaar uit verschillende vakgebieden'

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vindt dat wetenschappers zich nu al moeten voorbereiden op een crisis. Zij stellen dat onderzoeksgegevens sneller met elkaar gedeeld moeten worden en er niet alleen naar epidemiologen en virologen moet worden geluisterd, maar ook naar psychologen, ethici en juristen.

Het adviesrapport van de KNAW legt bloot waar en hoe het misging met de bestrijding van de coronapandemie (via de NOS). Voor iedereen die de berichtgeving van het RIVM, de overheid en experts volgde tijdens de coronacrisis, was het overduidelijk dat er iets niet klopte. De KNAW onderstreept dat nu met dit adviesrapport.

Zij willen een soort database oprichten waar verschillende experts uit diverse vakgebieden hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen in kunnen zetten. Op die manier zou de overheid sneller en makkelijker besluiten kunnen nemen voor bepaalde maatregelen.

De vraag is alleen in hoeverre dat zin heeft. Zowel de overheid als het RIVM keken eigenlijk niet veel verder dan hun neus lang was. Het meest schrijnende voorbeeld was de informatie over dat het coronavirus zich niet hoofdzakelijk via 'grote druppels' maar via aerosolen (dus de lucht) zou verspreiden. Het RIVM negeerde dat lange tijd volledig en bleef vasthouden aan de informatie die ze toen hadden. Een echte wetenschapper zou dan in ieder geval rekening houden met dit gegeven, maar bij het RIVM werd het gewoon glashard ontkend, totdat het echt overduidelijk was dat het virus zich via kleine deeltjes in de lucht verspreidde.

Waar het KNAW dus eigenlijk voor pleit is een digitaal systeem waar het RIVM en de overheid dit soort informatie direct onder de neus gedrukt krijgt. Maar gaan ze het dan wel lezen, omdat ze met zo'n systeem iets minder moeite hoeven te doen om dit soort informatie te verkrijgen? Tijdens de coronapandemie werd de roep om het OMT uit te breiden met specialisten op andere vakgebieden, zoals ethici en communicatie-experts. Hartstikke logisch, vooral omdat er toen ingrijpende maatregelen werden genomen. Maar werd daar naar geluisterd? Nee. Zou er dan wel naar worden geluisterd als publicaties vanuit die vakgebieden in zo'n database terechtkomen? Kleine kans.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Mocht er dus weer een pandemie of een soortgelijke crisis de kop opsteken, dan is zo'n database wel handig. Dan moet je alleen wel mensen in het kabinet, op ministeries en binnen het RIVM hebben die daar ook daadwerkelijk gebruik van willen maken. De mensen die er nu zitten willen maar wat graag exact dezelfde maatregelen nóg een keer nemen, of ze nou effectief zijn of niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties