Eerste Kamer stemt in met wet die het vorderen van panden mogelijk maakt voor verplaatste personen

Eerste Kamer stemt in met wet die het vorderen van panden mogelijk maakt voor verplaatste personen

Eerste Kamerapr 05, 11:00
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet verplaatsing bevolking, die het mogelijk maakt voor de burgemeester om panden te vorderen voor verplaatste en te verplaatsen personen. Hoewel de minister eerder al had aangegeven dat het uitsluiten van het vorderen van panden niet mogelijk is, hebben critici de wet scherp bekritiseerd vanwege de mogelijkheid dat asielzoekers in huizen van burgers kunnen worden geplaatst.
De wet biedt de burgemeester de mogelijkheid om woonruimte, gebouwen en andere onderkomens beschikbaar te stellen voor verplaatste personen, indien nodig met inventaris, of om onderbrenging te vorderen, al dan niet met onderhoud. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij burgers over de mogelijke impact op hun eigendommen en persoonlijke veiligheid.
Sommige critici hebben de wet zelfs vergeleken met het communisme in de voormalige Sovjet-Unie, waar de overheid huizen invorderde om meerdere gezinnen in op te vangen. "Dit is de zuiverste vorm van communisme", aldus onze redacteur Mark Jongeneel op Twitter.
Hoewel de wet is aangenomen, blijft het nog onduidelijk hoe deze precies zal worden toegepast en of het vorderen van panden in de praktijk veel zal voorkomen. De minister benadrukte eerder dat het doel van de wet is om de verplaatsing van personen in noodsituaties te vergemakkelijken en dat er zorgvuldig zal worden omgegaan met het vorderen van panden. Dus hou je oren en ogen open en let op je saeck!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Desondanks hebben burgers nog steeds hun bezorgdheid geuit over de mogelijke impact van de wet op hun eigendommen en persoonlijke veiligheid, en sommigen hebben zelfs aangegeven dat ze liever hun leegstaande panden in de fik zouden steken dan ze aan vreemdelingen over te laten. Veel Nederlanders zijn bang dat deze wet wordt misbruikt om asielzoekers onder te brengen in leegstaande panden. Dit laat weer eens zien dat het vertrouwen in de overheid sinds de vrijheidsbeperkende totalitaire maatregelen in Coronatijd weg is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten