Rechtbank stelt Farmers Defence Force in ongelijk tegenover Sigrid Kaag: "Grote vrijheid voor aan de kaak stellen misstanden"

Rechtbank stelt Farmers Defence Force in ongelijk tegenover Sigrid Kaag: "Grote vrijheid voor aan de kaak stellen misstanden"

Sigrid Kaag bij Nieuwsuur. Screenshot Nieuwsuur / NOS - NTR / Twitter

De altijd neutrale rechtbank in Den Haag heeft de klaagzang van Farmers Defence Force (FDF) over de altijd neutrale D66-leidster Sigrid Kaag afgewezen. De boerenprotest-beweging was van mening dat Kaag onrechtmatige uitspraken had gedaan. Er werd door FDF 30.000 ´immateriële schadevergoeding´ geëist. De kantonrechter wees dit verzoek woensdag geheel van de hand.

Farmers Defence Force was woest over diverse uitlatingen van Kaag in Nieuwsuur, ANP en in een LinkedIn-bericht. Volgens Kaag was FDF namelijk schuldig aan het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten. Volgens de rechtbank zette Kaag met haar beweringen in op de juiste hooivork. Een schadevergoeding hoeft de D66-leidster dan ook niet te betalen.

Volgens de rechter staat het vast dat op 1 en 16 oktober 2019 door protesterende boeren hekken zijn omver zijn gereden. "Ook staat vast dat journalisten hebben gezegd dat zij zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force", aldus diezelfde rechter.

De rechtbank in Den Haag vervolgt: "Een politicus komt, ook buiten het parlementaire debat, een grote mate van vrijheid toe wanneer het gaat om het voeren van het maatschappelijke debat en het daarbij aan de kaak stellen van misstanden." Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, tenzij je niet verbonden bent aan een partij als D66. Dan is vervolging vanwege je uitlatingen eerder een logische gerechtelijke stap.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer