Zorgwekkend: Transgenders lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden

Zorgwekkend: Transgenders lopen twee keer zo veel kans op vroegtijdig overlijden

Het Amsterdam UMC. Bron: Wut_Moppie / Shutterstock.

Trangsgenders lopen gemiddeld dubbel zoveel risico om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met niet-transpersonen. Een onderzoek van het Amsterdamse UMC komt tot die conclusie. De kans op vroegtijdig overlijden heeft overigens niets te maken met het transitieproces. Een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen, HIV-gerelateerde complicaties, longkanker en zelfdoding zijn de boosdoeners.

Dagblad Trouw publiceerde het onderzoek van het Amsterdam UMC op haar website. De meest voorkomende oorzaak van het vroegtijdig overlijden is zelfdoding, dat onder transpersonen vaker voorkomt dan onder niet transpersonen.

Mensen die geslachtsveranderende ingrepen ondergingen, bleken in het geval van man naar vrouw in de onderzochte periode een dubbele kans op vroegtijdig overlijden te lopen als de gemiddelde (niet trans)man, en een drie keer zo grote kans als de gemiddelde (niet trans)vrouw.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties