Geachte (aanstaande) reaguurder,

Welkom! Wat leuk dat u zich ook wil mengen in de discussies op onze website. Hopelijk bent u in staat anderen tot nieuwe inzichten te brengen, en zelf ook nog wat op te steken. Hoe dan ook, we hebben wel enkele regels, waarvan we vragen of u ze wil naleven. Gelieve onderstaande reglement dus door te lezen, en deze acht punten in uw oren te knopen. Voor de rest wensen wij u natuurlijk veel reageerplezier!

Huisreglement De Dagelijkse Standaard – laatst geüpdate op 4 oktober 2018

1. Scheldpartijen, grof taalgebruik en geweldsdreigementen zijn niet toegestaan
Het leven zit vol teleurstellingen. De truc zit ‘m niet in deze te voorkomen, maar om er waardig mee om te gaan. Artikelen die u niet zo kan waarderen, of handelingen van politici die u afkeurt, hoeven uw goedkeuring niet weg te dragen. Maar ze verdienen wel uw respect. Geen schuttingtaal dus. Vuistregel: als u het niet zou toestaan van uw 10-jarige kind aan de eettafel, dan staan wij het ook niet toe in onze comments-sectie.

Hetzelde geldt natuurlijk ook voor geweld. Het kan mij niet schelen of het een doodsdreigement is, of u alleen maar zit te mijmeren over het leveren van een flink plak slaag voor dezen of genen – waar geweld begint houdt de discussie op, en we willen juist doorgaan met die discussie. Handjes thuis dus. Ook uw virtuele handjes.

2. Seksisme, racisme en homofobie leveren u een enkeltje prullenbak op
Nog erger dan mensen allerlei synoniemen voor uitwerpselen en geslachtsdelen om de oren smijten is hen denigrerend te behandelen. Tegen vrouwen met impopulaire meningen zeggen dat ze seksueel gefrustreerd zijn en bepaalde opvattingen alleen maar huldigen omdat ze zogenaamd een tijd droog zouden staan. Dat soort zaken. Of juist andersom: een slet moet haar bek houden. Mutatis mutandis met homoseksuelen of mensen van allochtone afkomst – een donkere politicus zegt niet alleen maar iets omdat hij zwart is, en homo’s zijn er niet op uit om uw kinderen te misbruiken.

3. Behandel uw mede-commenters zoals ook u behandeld zou willen worden, dus niet met ad hominems
Ik weet het: mensen met een andere mening zijn soms vreselijk vermoeiend. Zeker als ze aantoonbaar ongelijk hebben, maar niet van hun standpunt willen wijken. Is het krampachtige trots, of is het gewoon domheid? Ik weet het niet. Maar één ding weet ik wel: dwarsliggers zijn het zuurdesem van iedere discussie. Mensen die er structureel afwijkende meningen op nahouden verdienen het ook gehoord te worden, en niet gekleineerd. Geloof me: het is behoorlijk moedig om als links persoon hier in het hol van de leeuw te discussiëren met een vrijwel exclusief rechts gezelschap. Gebruik lieden die zaken geregeld anders inzien dan ook als slijpsteen voor uw eigen argumentatie. En niet als hakblok om op in te rammen met allerhande vernederingen, opmerkingen over al dan niet aanwezige lage intelligentie en meer van zulks.

4. We stoppen met detectiveje spelen: ‘doxxing’, heksenjachten, NAW-gegevens publiceren, of het onthullen van zogenaamde andere identiteiten van mede-reaguurders wordt vanaf nu bestraft met een ban
Het spreekt misschien voor zich, maar de comments-secties onder artikelen zijn bedoeld om het artikel dat erboven staat te bespreken. Leg alle aspecten van het stuk onder het vergrootglas: natuurlijk. Maar de panelen dienen natuurlijk niet om de mede-reaguurders aan een onderzoek te onderwerpen. Houd het bij het onderwerp, en niet bij de identiteit van de discussiegenoten. Of iemand ooit onder een ander pseudoniem gereageerd heeft doet niet ter zake.

Beschuldigingen van “multi-nicken” of het absurde verwijt dat anderen of zelfs DDS-redactieleden bepaalde accounts als sokpoppen bedienen mag u vanaf heden in uw eigen kussen schreeuwen, maar niet meer op de website. De heksenjacht op bepaalde reaguurders heeft volkomen absurde proporties aangenomen – en deze worden vanaf nu weer teruggedrongen. Soms hebben die zelfs geleid tot het publiceren van adresgegevens, al dan niet behorend tot iemand die – misschien wel, maar misschien ook niet – een DDS-comment heeft achtergelaten.

Laat de Sherlock Holmes-vergrootglazen dus thuis, en kom gewoon met een open vizier discussiëren over politieke en culturele onderwerpen. Alle afgunst en achterdocht is toch alleen maar voor de kift.

5. Link verstandig, of link helemaal niet
Af en toe kan het best nuttig zijn om uw stelling te onderbouwen met een linkje. “Kijk, dit is een rapport van het CBS wat mijn punt onderstreept.” Of: “Nee hoor, partij XYZ had dit helemaal niet in het verkiezingsprogramma staan.” Zulke linkjes voegen iets toe.

Wat niets toevoegt, is links naar andere websites toevoegen zonder hier zelf context aan toe te voegen. Een DDS-comment is immers geen tweet of FB-bericht. Het moet te maken hebben met het onderwerp, en anders is het slechts ruis.

Maar het gaat niet alleen om de toepasselijkheid van de link, ook de kwaliteit van wat je linkt is van belang. Nieuwsberichten, opinieberichten, allemaal prima. Maar we accepteren geen content van websites die als raison d’etre het verspreiden van waanzinnige complottheorieën, extremistische propaganda of nepnieuws hebben. We staan dus geen links toe naar websites van – en dit is een niet-gelimiteerde opsomming – Infowars, Joost Niemöller, E.J. Bron, Stop de Bankiers, Russia Today en Xandernieuws. Met deze pulp willen wij op geen enkele manier in verband worden gebracht.

In ieder geval zal iedere comment die een link bevat vantevoren goedgekeurd moeten worden door een moderator. Het kan dus even duren voordat deze verschijnt; wij vragen hiervoor uw begrip.

6. Complottheorieën steekt u maar daar waar de zon niet schijnt
Even een kleine opfrissing: niet de moslims, maar de nazi’s zaten achter de verschrikkingen van de Holocaust. Die overigens echt gebeurd is en geen ‘uitvinding’ is van zionisten. Daarnaast: Joris Demmink is niet de illuminati-overlord van Nederland, Pim Fortuyn werd niet door de koninklijke familie omgebracht en de aanvallen van 11 september 2001 zijn uitgevoerd door al-Qaida, en niet de Amerikaanse overheid. De wereld wordt niet geregeerd door een sinistere pedofielenring en Bilderberg is een pompeus theekransje voor de machtigen, maar niet de zetel van de wereldregering. Daarnaast is de aarde rond, zijn vaccins een groot goed en bezochten mensen in 1969 voor het eerst de maan. Oh, en chemtrails zijn een uitvinding van dwazen.

Gelooft u dat één van bovenstaande beweringen eigenlijk een hoax is? Jammer dan. Dan houdt u dat maar voor u. Comments zijn op hun best als we er met z’n allen wat van kunnen leren. Desinformatie staat haaks op die doelstelling, en zaait alleen maar twijfel en tweedracht.

7. Klachten over ‘censuur’ bewaart u maar voor uw kritieken aangaande dystopische sciencefictionfilms
Even voor alle duidelijkheid: wij zijn geen orgaan van de overheid. Derhalve hoeven wij geen ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting te voeren en kunnen we bij wijze van spreken iedereen wiens avatar ons niet aanstaat voor onbeperkte tijd verbannen. Niet dat we dat doen, maar dat het principe wel even helder is: buiten door de plassen stampen is niet wettelijk verboden, maar u pikt het toch ook niet als ik met mijn modderpoten door uw huis ga banjeren? Precies, dan zet u mij ook onmiddellijk buiten. En gelijk heeft u. Hetzelfde doen wij als mensen hier met digitale modder gaan gooien: dat doet u maar buiten in het bos, maar niet binnen in ons gerieflijke huisje.

Wij willen dus geen verongelijkte klaagzangen horen over hoe wij uw totaal krankzinnige comment hebben verwijderd.

8. Duidelijk?
Ik hoop het. Let’s make the comments great again!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.