Verrassing! Coronatoegangsbewijs komt terug 'omdat werkgeversorganisaties er zélf om vragen'

Verrassing! Coronatoegangsbewijs komt terug 'omdat werkgeversorganisaties er zélf om vragen'

Coronatest. Bron: Screenshot Min VWS (Creative Commons).

Het kabinet kreeg het niet voor elkaar om het coronatoegangsbewijs als optie in de nieuwe wetgeving te houden. Alle pogingen daartoe sneuvelden. Maakt niet uit! Nu werkgeversorganisaties er zélf om vragen, gaat het kabinet maar al te graag mee in 'hun' wens.

Het kabinet schoof de verantwoordelijkheid voor grote delen van het coronabeleid af op werkgevers en sectoren. 'Maak je eigen plan', zei minister Kuipers destijds. De ene na de andere maatregel werd uit de gereedschapskist gehaald en het kabinet kon eigenlijk niet veel meer dan het invoeren van de anderhalve meter afstand, een gedeeltelijke lockdown en het verplichten van het dragen van mondkapjes. Of ze zouden weer direct over moeten gaan op noodwetgeving. Zou het kabinet puur afgaan op reguliere wetgeving om coronamaatregelen te nemen, dan waren ze effectief vleugellam.

Maar de schrik zit er bij veel werkgevers goed in. Een nieuwe coronagolf zou er namelijk voor kunnen zorgen dat personeel massaal uitvalt door ziekte. En voor een bedrijf dat nog een inhaalslag te maken heeft na de vorige coronagolven, is dat een behoorlijk bittere pil (of zelfs een nekslag). En ja, als er de keuze is tussen steeds zwaardere coronamaatregelen of de boel opdoeken, dan kiezen werkgevers eieren voor hun geld.

Mocht er een najaarsgolf komen, dan wordt Nederland dus binnen de kortste keren geconfronteerd met wéér al diezelfde onnozele coronamaatregelen als voorheen, meldt het AD. Spatschermen, looproutes, beschermende middelen, nutteloze mondkapjes en onzinnige zeepdispensers. En mocht dat allemaal niet werken (en dat werkt ook niet) dan komt er gewoon weer een lockdown met 3G-beleid.

De effectiviteit van al deze maatregelen heeft men nog steeds niet onderzocht. Het enige argument voor het feit dat de besmettingscijfers bleven stijgen terwijl al die maatregelen golden, is 'anders was het nóg erger geworden'. Rationele argumenten kunnen dus zo het raam uit, want of zo'n maatregel nou 10%, 1% of 0,1% effectief is: 'het is beter dan niets'.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En straks niet weer gaan zeuren over dat u als (inmiddels) ongevaccineerde overal wordt gediscrimineerd. Als u gewoon voor praktisch ieder bezoek vooraf een testje doet, mag u overal gewoon aan meedoen. En nee, dat u de vorige coronavarianten allemaal hebt overleefd en nergens last van hebt gehad, maakt niets uit. Werkgevers willen niet hoeven sluiten en het kabinet helpt ze gewoon een handje, want zo zijn ze nu eenmaal. Herinstalleer die CoronaCheck-app maar weer, want ook dit keer krijgen we het virus er toch niet onder...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties