screen shot 2023 11 25 at 100616

Zal Omtzigt het hazenpad blijven kiezen? Wilders dringt aan op laatste poging voor rechts kabinet

Politiekfeb 07, 17:00
Wilders eist duidelijkheid van NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt, die besloot zich terug te trekken uit de formatiegesprekken. "Omtzigt is ons uitleg verschuldigd," aldus een verbijsterde Wilders in het AD, die toevoegt dat hij "er nog steeds niets van begrijpt" waarom Omtzigt de handdoek in de ring heeft gegooid.
De angst dat deze stap de deur wagenwijd openzet voor een GroenLinks-PvdA kabinet onder leiding van Frans Timmermans, is volgens Wilders een nachtmerriescenario. "Ik hoop niet dat Pieter Omtzigt door nu het hazenpad te kiezen, Frans Timmermans in het zadel helpt want dat is niet in het landsbelang en zeker niet waar de kiezer voor heeft gekozen! De kiezer wil een rechts kabinet met de PVV! " benadrukt Wilders.
De weigering van Omtzigt om in te gaan op de uitnodiging van informateur Ronald Plasterk om de impasse te bespreken, is koren op de molen van Wilders' frustratie. Ook Dilan Yesilgöz van de VVD sluit zich aan bij de oproep voor een laatste gesprek. "Het is wel zo netjes om maanden van gesprekken fatsoenlijk af te ronden," zegt Yesilgöz, die net als Wilders, hoopt op een laatste poging om tot een akkoord te komen.
De situatie wordt nog pijnlijker door Omtzigts keuze om zijn beweegredenen bij een talkshow uit de doeken te doen, in plaats van direct met de andere onderhandelaars. "Respectloos," noemt Wilders het. Caroline van der Plas van BBB is "in verwarring" en noemt de communicatiestijl van Omtzigt "vreemd".
Deze ongekende stap van Omtzigt en de nasleep ervan belichten een diepgaand probleem binnen onze politiek: het gevaar van eigenbelang boven het landsbelang. Terwijl Wilders, Yesilgöz en Van der Plas de hand uitsteken in de hoop op een laatste kans voor centrumrechts, staat Nederland op een kruispunt. Wordt het de groene nachtmerrie van Timmermans, of vindt centrumrechts alsnog een weg om samen te komen? Het antwoord ligt in de handen van Omtzigt – als hij tenminste bereid is om die handschoen op te pakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten