Syrische rebellen: 'Assad gebruikt chemische wapens!'

Geen categorieaug 21 2013, 10:14
Natuurlijk hebben ze weer geen bewijs... behalve een paar zelfgemaakte video's.
De Syrische rebellen beweren alweer dat Bashar al-Assad chemische wapens tegen ze heeft ingezet.

Rockets with toxic agents were launched at the suburbs of the Ghouta region in the early hours of Wednesday morning, they say. Footage uploaded to YouTube by activists shows many people being treated in makeshift hospitals.

Hier kunt u een paar video's kijken. Met name de tweede video, die is opgenomen in een veldziekenhuis, is van belang. Daarom zet ik 'm hieronder even. Neem even de tijd deze video te kijken:
Let eens goed op de mensen en zelfs op de kinderen. Hoe ze reageren en zich gedragen. Komen ze op u over alsof ze in paniek zijn? Krijgt u de indruk dat de kinderen helemaal overweldigd zijn door chemische producten, en dat hun ouders doodziek van verdriet zijn, omdat ze voor het leven van hun kind vrezen?
Zie ook de man achter de correspondent die blijkbaar heel actief bezig is of iets dergelijks, maar stiekem zeer geïnteresseerd in de camera kijkt. En hij is niet de enige. Er lopen meer van dat soort figuren rond, een 'dokter' incluis.
Nu we het toch over de dokters in de video hebben: ik krijg niet de indruk dat ze veel doen. U wel?
Ik pretendeer niet er honderd procent zeker van te zijn dat we hier een niet-zo-puik staaltje Syrisch acteerwerk zien, maar ik zet er wel vraagtekens bij. Natuurlijk, ik kan niet uitsluiten dat Assad chemische wapens heeft gebruikt. Wie weet, misschien is hij helemaal van het padje. Tot nu toe leek hij redelijk rationeel, maar wellicht is hij opeens doorgedraaid. Dat kan.
Want dat het totaal onlogisch en irrationeel voor hem is om chemische wapens te gebruiken zult u met mij eens zijn. Assad is al een tijdlang aan de winnende hand. Hij heeft helemaal geen chemische wapens nódig om de rebellen eronder te houden. Daar komt bij dat dit volgens de rebellen gebeurt op het moment dat VN-inspecteurs in Syrië zijn gearriveerd. Zou Assad werkelijk zo'n slechte timing kiezen?
Tenslotte, als er inderdaad saringas is gebruikt, betekent dat allerminst dat Assad erachter zit. Volgens Reuters hebben de rebellen hetzelfde chemische goedje namelijk in handen. Wie denkt dat zij daar nooit gebruik van zullen maken - ook niet om zichzelf een mooie PR-zege te bezorgen - begrijpt erg weinig van de extremistische islam en moet zich verre van dit onderwerp houden.
Voor de media met dit verhaal aan de haal gaan moeten ze de boel eerst maar even goed onderzoeken. Het zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat de rebellen het publiek voor de gek proberen te houden, wat op zichzelf al reden genoeg zou moeten zijn om dit soort video's en berichten niet onmiddelijk over te nemen.
Natuurlijk heeft Assad veel misdaden op zijn geweten. De man is een brute, genadeloze, psychopatische dictator. Daar kan geen misverstand over bestaan. En ja, ook het regime heeft er een handje van om nep-video's in elkaar te zetten om de rebellen zwart te maken.
Zoals ik al verscheidene malen heb uitgelegd is onze keuze in Syrië dan ook niet tussen 'goed' en 'slecht', maar tussen 'slecht' en 'zo mogelijk nog slechter'. Om te kunnen bepalen wie de meeste kwade kracht van de twee is moeten we alle feiten op tafel krijgen. Het zetten van vraagtekens bij video's die nogal verdacht overkomen hoort daarbij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten