Rutte en Timmermans keren Israël de rug toe

Geen categoriedec 07 2013, 15:14
De transformatie van Rutte I naar Rutte is compleet.
In een duo-interview met Nu.nl maken de premier en de minister van Buitenlandse Zaken duidelijk dat Nederland vanaf nu niet meer pro-Israël is. Het kabinet wil 'neutraal' zijn in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Ik citeer de premier zelf maar even:

Rutte: "Ik heb me altijd verzet tegen het beeld dat het vorige kabinet heel eenzijdig alleen voor Israel was. Ik weet dat dat beeld wel bestond, vanwege CDA, Verhagen en Rosenthal met zijn Joodse achtergrond." "Maar in die periode is Netanyahu naar het Catshuis gekomen, is Abbas naar het Catshuis gekomen. In die zin zie ik geen grote breuk. We probeerden ook toen een hele evenwichtige relatie te hebben tussen Palestijnse autoriteiten en met Israel."

"Wat ik wel mooi vind is dat we in het vorige kabinet een samenwerking wilde opzetten met de Israëli en dat nu Frans (Timmermans, red.) het idee heeft opgevat om het met beide partijen te doen. En dat ook de Palestijnen nu zeer geïnteresseerd zijn vind ik wel een meerwaarde van de extra accenten die we nu aan het zetten zijn", aldus Rutte.

Wat het kabinet Rutte I betreft kletst de premier natuurlijk uit zijn nek. Dat kabinet was overwegend wel degelijk pro-Israël - en gelukkig maar. Het CDA was daar deels verantwoordelijk voor, maar dat gold ook voor de gedoger, de PVV. Die partij is namelijk sterker pro-Israël dan het CDA.
Het belangrijkste is natuurlijk wat Rutte over zijn nieuwe kabinet zegt. En dat baart mij grote zorgen. Onder invloed van Timmermans wil Rutte de Palestijnen en Israël als gelijkwaardigen behandelen. Hij vindt de één niet beter dan de andere. Dit terwijl Israël voor haar overleving vecht - en een democratische rechtsstaat is - en de Palestijnen geregeerd worden door extremische clubs die terrorisme verdedigen (en promoten), en hun volk indoctrineren met jodenhaat. 
Timmermans bevestigt die neutraliteit:

Wij kiezen nog uitdrukkelijker voor het expliciteren van de noodzaak van balans tussen de benadering van beide partijen", aldus Timmermans.

Het is onbegrijpelijk en vooral ook onacceptabel dat Nederland onze traditionele bondgenoot Israël zo laat vallen. Je kunt niet neutraal zijn in deze zaak: nogmaals, Israël is democratisch en vrij, de Palestijnen zijn vervuld van haat en worden geregeerd door terroristen. Als je als Nederland zijnde niet tussen die twee partijen kunt kiezen ben je je gevoel van rechtvaardigheid écht kwijt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten