Juncker legt Januskop van Rutte genadeloos bloot

Geen categoriejun 27 2014, 10:15
Rutte kan zijn overmatige enthousiasme voor Jean-Claude Juncker ('de juiste man op de juiste plek') inmiddels niet meer verbergen. Maar als de doorgewinterde eurofiel Juncker zo juist is, hoe juist zijn dan alle eurosceptische uitspraken van onze premier geweest?
Mark Rutte. Voor wie de politiek oppervlakkig volgt, zijn vooral zijn uitspraken uit de afgelopen verkiezingscampagne bijgebleven. Dat waren nog eens prima uitspraken: geen cent meer naar Griekenland, landen moesten uit de euro kunnen stappen en geen onnodige bemoeienis uit Brussel. Dat klonk allemaal prachtig, maar Rutte complimenteert nu uitgebreid dé man die daar allemaal niks van moet hebben. De man van minder lidstaten en meer EU, van burgers negeren en naar technocraten luisteren. Die man die hoopt vandaag tot vaste voorzitter van de Europese Commissie benoemd te worden: Jean-Claude Juncker. Rutte zegt over deze man:

„Nederland steunt Juncker. Omdat wij denken dat tegen de agenda die zich nu vormt, de man kennende en ook kijkend naar het politieke klimaat zoals dat er nu is, dat dit de goede man op de goede plek is.”

Aldus Rutte vanochtend. Wat natuurlijk een bizarre opmerking is als je nog geen twee jaar geleden een felle politieke campagne hebt gevoerd waarbij je aangaf dat Nederland best wel eens wat meer mag tegenstribbelen in Brussel. Een punt dat Rutte en de VVD ook keer en keer opnieuw herhaald hebben tijdens de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen. "Europa waar het moet, Nederland waar het kan," was het credo wat als een mantra herhaald werd. En dat klinkt toch heel anders dan de gemiddelde uitspraak van Juncker:

"We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit - de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist - dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap tot er geen terugkeer meer mogelijk is."

Of wat dacht u hiervan?

“Monetary policy is a serious issue. We should discuss this in secret, in the Eurogroup [...] I’m ready to be insulted as being insufficiently democratic, but I want to be serious [...] I am for secret, dark debates”

Dit is de man die zich ontpopt heeft als de Reinaart de Vos van Brussel. Enorm sluw, en met een duidelijk einddoel waar de gewone burgers helemaal niet op zitten te wachten: een federaal Europa. Dit is dus de kandidaat die Rutte 'de juiste man op de juiste plek' noemt. En bij de komende verkiezingscampagne vertelt onze minister-president weer monter dat Nederland vaker nee moet zeggen tegen Brussel. Als Juncker tegen die tijd die mogelijkheid nog niet heeft afgeschaft, tenminste.
Volkomen schizofreen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten