Tientallen donateurs helpen jonge Groninger aan 'gratis salaris'

Geen categorieapr 11 2015, 20:00
En vervolgens maakt het hij politiek.
Triest, triester, allertriest. Zie hier het verhaal van Groninger Frans Kerver, die een jaar lang een "gratis basisinkomen" wil van 1.000 euro, zodat hij "sociaal werk" kan doen:
Tientallen mensen zijn bereid een bijdrage te leveren zodat de Groninger Frans Kerver gedurende een jaar een 'gratis' basisinkomen krijgt van 1000 euro per maand. Dit bleek zaterdag op de eerste dag van een crowdfundingactie via internet.
Het idee is op zich geweldig. Er zijn mensen die het belangrijk vinden dat mensen als Kerver sociaal werk kunnen doen zonder zich zorgen te maken over hun inkomen (hoewel, 1.000 euro? Da's wel erg weinig)). Ik vind het prima. Geweldig zelfs. Als je hem daar vrijwillig bij helpt, helemaal prima.
Het probleem is alleen dat hij het verhaal buitengewoon politiek maakt:
„Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan”, aldus Kerver tegen RTV Noord. „Dat we heel wat stress uit de maatschappij halen en dat iedereen daar beter van wordt.”
Met andere woorden, hij gebruikt het als pr-stunt om de idee achter het basisinkomen te promoten. Dit idee komt erop neer dat alle Nederlanders een bepaald bedrag 'krijgen' van Vadertje Staat. Dat zou zogenaamd helpen om ze relaxter en gelukkiger te maken.
Misschien dat het netto-ontvangers inderdaad heel blij maakt, maar Kerver vergeet dat een wettelijk vastgesteld basisinkomen per definitie afgepakt moet zijn van mensen die wat meer verdienen. De mensen die hem steunen doen dat op vrijwillige basis. Als Kerver politiek gezien zijn zin krijgt geldt dat niet voor de belastingbetaler; als die hieraan weigert mee te werken wordt hij opgepakt en gevangen gezet.
Ook zegt Kerver iets bijzonder interessants over waar het basisinkomen volgens hem omgaat: "vrijheid." Nou vind ik dat leuk bedacht, maar kan hij de volgende vraag misschien beantwoorden: vrijheid voor wie? Misschien voor een persoon die lui is en het prima vindt om te leven van een minimaal inkomen, maar toch zeker niet voor de mensen die wel iets van hun leven willen maken en vervolgens een flink bedrag moeten overmaken aan Vadertje Staat die het vervolgens op de bankrekening stort van meneer Kerver?
Het is geweldig dat er zoveel mensen zijn die landgenoten op geheel vrijwillige basis willen helpen. Maar dring dat niet op aan anderen... en verander 'vrijwilligheid' niet in 'dwang.' Doe je dat wel, dan bereik je het tegenovergestelde wat je zegt te willen bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten