Geert Wilders is eindelijk eens welkom bij Edith Schippers: gaat hij de impasse doorbreken?

Geen categoriemei 26 2017, 11:00
Geert Wilders schoof vrijdagochtend aan bij informateur Schippers om te spreken over zijn visie op de formatie.
Frame het zoals je wilt, maar de enige waarheid is dat de formatiebesprekinge niet opschieten en dat dat voor een leeuwendeel te danken is aan de koppigheid van de partijleiders zelf. Leek er de eerste twee maanden nog kans te zijn op een - weliswaar rampzalig - meerderheidskabinet met GroenLinks, nu dreigt informateur Schippers al met een minderheidskabinet als niemand bereid is om nu eens een compromis te sluiten. Het is wel duidelijk: zij ziet in ieder geval weinig opties meer in het huidige politieke klimaat.
En dat is ook niet zo gek, als iedereen door iedereen wordt uitgesloten. Christenhater Alexander Pechtold weigert met de ChristenUnie serieus in gesprek te gaan, Emile Roemer wil geen tigste wiel zijn bij een coalitie onder de VVD en Lodewijk Asscher likt liever de komende jaren zijn wonden alvorens zich weer in een regeringsavontuur te storten. In feite hebben ze daar natuurlijk allemaal gewoon gelijk: het zou voor al die partijen electorale zelfmoord zijn om zulke samenwerkingen wél aan te gaan.
Nederland weet echter dondersgoed dat er één optie is die hartstikke mooi zou kunnen uitpakken, als die überhaupt nu eens een keer overwogen zou worden. PVV-voorman Geert Wilders heeft al vele malen aangegeven in het belang van Nederland - en natuurlijk in dat van zichzelf - wel te willen fungeren als vierde partij. Als tweede partij van het land is dat natuurlijk ook niet zo gek: alleen in het ultra-politiek correcte Nederland wordt zo'n enorme partij bij voorbaat uitgesloten vanwege uitspraken waar men zogenaamd niet mee kan leven. En dat terwijl de PVV verreweg de meest geschikte partner voor VVD, CDA en D66 zou zijn: op het gebied van bijvoorbeeld migratie zouden VVD en CDA prima aansluiting kunnen vinden, en op economisch gebied zullen CDA en D66 heel gelukkig zijn. Een prima - in ieder geval werkbare - combinatie dus eigenlijk, als dat kinderachtige gedoe eens zou ophouden.
Misschien komt daar vandaag echter een langzaam einde aan. Nu Schippers met de handen in haar haar zit, heeft ze de leiders van de belangrijkste partijen uitgenodigd. En drie keer raden wie eindelijk ook eens op de gastenlijst stond? Precies: Geert Wilders. Hoewel dit natuurlijk niet hoeft te betekenen dat hier wat concreets uitkomt, is het tenminste wel een teken van hoop dat in ieder geval Schippers hem niet meer mijdt als de pest. We zullen het zien!
Dit is het voorstel van Wilders uiteindelijk geworden - een nieuw motorblok van VVD, PVV en CDA, de drie grootste partijen van Nederland:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten