Het mediakartel wordt wakker: Pechtold kiest partijbelang boven landsbelang

Geen categoriemei 24 2017, 10:00
Voor Alexander Pechtold doet alleen D66 er toe.
Nou nou, het heeft even geduurd, maar ze zijn dan eindelijk wakker aan het worden bij het mediakartel. Nu Alexander Pechtold de formatie in het honderd heeft laten lopen beseffen mainstream-journalisten opeens dat de man lak heeft aan het landsbelang en alleen maar bezig is met het partijbelang van zijn club van, voor en door professionele wegkijkers. Of, zoals het AD het verwoordt: Pechtold zet Rutte voor het blok. En dat doet hij omdat hij bang is dat zijn partij eronder lijdt als hij plaatsneemt in een zogenaamde 'conservatieve' regering.

D66-leider Alexander Pechtold heeft er domweg geen zin in als enige progressieve partij met drie conservatieven in zee te gaan. Het is vragen om een politiek afrekening. Zo wil hij zijn D66 – dat al zo vaak na kabinetsdeelname werd afgestraft – niet achterlaten. Dan stort de formatie maar in een totale impasse. En zo ging het gisteravond dan ook, toen D66 na vier uur van onderhandelen ChristenUnie de deur wees. Door zijn poot stijf te houden zet Pechtold de andere partijen uit het motorblok, VVD en CDA, onder grote druk.

Feitelijk speelt Pechtold nu blufpoker. Hij wil VVD en CDA er toe dwingen om tóch nog akkoord te gaan met alle eisen van GroenLinks -- wat betekent dat het een extreem-links beleid wordt -- of om PvdA en SP er alsnog bij te halen. Die twee partijen willen dat niet omdat ze begrijpen dat dit het einde van zichzelf betekent, maar daar heeft Pechtold natuurlijk lak aan. Het gaat hem om D66. Als hij de verantwoordelijkheid voor het beleid over meerdere linkse partijen kan verspreiden denkt hij er alsnog mee weg te komen. Maar alleen als die andere partijen daadwerkelijk meedoen.
Een betrokkene noemt de strategie van Pechtold "een totale clusterfuck." Zo zijn ze onder meer woedend dat hij hard blijft inzetten op de euthanasiewet die 'voltooid leven' genoemd wordt. Volgens dit idiote wetsvoorstel moeten doktoren binnenkort meewerken aan de doding van ouderen "met een doodwens." Let wel, die mensen zijn dus niet ziek of iets dergelijks, ze hebben er gewoon geen zin meer in. Als het aan D66 ligt moeten deze mensen dus een spuitje krijgen van de arts.
Dat voorstel is niet alleen immoreel, maar ligt juridisch ook nog eens bijzonder lastig omdat het er vrijwel zeker voor zorgt dat ouderen met een doodwens uit andere Europese landen naar Nederland zullen komen om daar snel en gemakkelijk uit het leven te stappen. Die andere Europese landen willen dat natuurlijk niet, en de kans is groot dat de Europese rechter hier dan ook een stokje voor zal steken.
Maar ook dat maakt Pechtold niets uit. Hij begrijpt bovenstaande ook wel, maar gebruikt het slechts als manier om een mogelijke coalitie met de ChristenUnie op te blazen. En dat is gelukt, die coalitie komt er immers niet. Niet omdat de CU te links is, maar omdat die partij voor christelijke waarden staat én niet links genoeg is voor D66 om 'de verantwoordelijk voor het kabinetsbeleid te verspreiden' over genoeg linkse partijen.
Deze man heeft nu dus een bom gelegd onder de Nederlandse politiek... en hij is daar nog trots op ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten