VVD-prominent en ex-bankier Gerrit Zalm wordt de nieuwe informateur van Paars IV

Geen categoriejun 26 2017, 17:00
Zoals we allemaal al gezien hadden via de Telegraaf wordt het nu bevestigd: de nieuwe informateur wordt VVD-er Gerrit Zalm. Nadat Herman Tjeenk Willink de weg heeft geplaveid voor een regering van VVD-CDA-D66-ChristenUnie. Tjeenk Willink weg is gegaan valt nog steeds onder de noemer: vreemd.
We hebben nu alweer een aantal informateurs gehad met meerdere mislukte informaties. De kans dat de formatie nu wel gaat lukken is veel groter geworden, niet alleen omdat het inhoudelijk ook echt mogelijk is, maar vooral omdat het voor de partijen een blamage zal zijn als ook dit weer gaat mislukken.
Daarbij voelt iedereen de hete adem in de nek, maar dat zal vooral de adem van Gert-Jan Segers zijn, de voorman van de ChristenUnie. Alles ligt nu bij hem om het te kunnen laten slagen of niet, maar het lijkt hem niet het einde van de wereld te betekenen als het niet zou lukken. Segers kan dus weglopen wanneer hij maar wil en hij kan daardoor veel eisen. Dat weet hij zelf ook, maar vooral de andere fractieleiders. Vooral voor Pechtold zal het niet goed af kunnen lopen. Niet dat we dat al te erg vinden, integendeel, maar het moet wel genoteerd worden.
Zalm heeft veel ervaring binnen de politiek en vooral veel connecties en banden. Daarnaast is Zalm ook ex-bankier. hij bezit dus alles om een kabinet te vormen naar wat men van 'kartelpolitici' kan verwachten. Hij stond ook aan de wieg van het tweede Paarse kabinet. Dat is symbolisch, aangezien dat nu weer zo zou zijn, want Rutte-II was ook typisch een Paars kabinet. Paarse politiek voor de komende vier jaar. We weten voor wie dat slecht zal aflopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten