Oud-premier Ruud Lubbers (CDA): 'We moeten per jaar 25.000 vluchtelingen opnemen tegen vergrijzing'

Geen categorieaug 08 2017, 12:00
Zo zegt de ene CDA'er vaak goede dingen, kijk maar naar Pieter Omtzigt, en de andere CDA'er gaat totaal de verkeerde kant op. Dit keer is het Ruud Lubbers die in een interview uitlegt dat Nederland per jaar 25.000 vluchtelingen moet opnemen om de vergrijzing tegen te gaan.
In het NRC pleit hij deze maatregel bij de onderhandelingspartijen voor het komende middenkabinet van Rutte III. Lubbers geeft aan dat we nieuwe frisse krachten nodig hebben om de arbeidsmarkt levend te houden en te kunnen voorzien van de vraag en aanbod. Hij geeft het voorbeeld van de arbeidsmigranten in de jaren '50 waardoor Nederland de wederopbouw mede aan te danken heeft, of schijnt te hebben.
Lubbers stelt dan wel de eis dat de vluchtelingen hun eigen brood moeten kunnen verdienen en goed integreren. Nou Lubbers, dat is dan wel weer heel goed van je, denk ik. Alle gekheid op een stokje, deze situatie kan natuurlijk helemaal niet vergeleken worden met de wederopbouw van de jaren '50. Om dat daadwerkelijk te suggereren vergt wel een sterk staaltje fantasievermogen.
Integratie op deze manier zo maar afdoen als een klein obstakeltje is ook een flinke scheut van naïviteit. Integratie is een complex proces dat niet alleen maar te maken heeft met aan de wet houden en je eigen boterham verdienen. Het zal een sociale fractuur veroorzaken binnen de samenleving en ik begrijp niet hoe mensen daar zo makkelijk over doen.
Daarnaast het aantal. 25.000 vluchtelingen. Binnen vier jaar honderdduizend. Er is al geen draagvlak voor een kleiner aantal, waar heeft hij dan het idee vandaan dat dit aantal geen problemen gaat opleveren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten