SP neemt afstand van voormalige gemeenteraadskandidaat om antisemitische uitspraken

Geen categorieaug 04 2017, 15:00
Jan van der Weiden is al jaren geen lid meer en is sinds zijn kandidatuur voor de gemeenteraad in Castricum niet meer bij de SP betrokken, meldt de Socialistische Partij op Twitter.
Eerder deze week berichtte De Dagelijkse Standaard dat het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël, CIDI, aangifte heeft gedaan tegen de voormalige SP-kandidaat Jan van der Weiden. Van der Weiden was in 2014 kandidaat voor de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen in Castricum. Sinds 2015 vervuilt hij Twitter met enige regelmaat met antisemitische uitspraken. Zo meent hij dat Joden een "genetisch" probleem hebben waardoor zij agressief en gewelddadig zijn. Ook zegt hij dat Israël net zo erg als de nazi's, of zelfs erger is.
Tot twee dagen geleden werd Van der Weiden op de website van de SP aangeprezen als een geweldige penningmeester voor de lokale afdeling. Dit maakt zijn antisemitische uitspraken natuurlijk des te schokkender: ze werden niet gedaan door zomaar iemand, maar door iemand die politiek actief is.
Vandaag liet de SP weten dat Van der Weiden al jaren niet meer actief is voor de partij, en ook geen lid meer is. De SP neemt afstand van zijn uitspraken, die niet namens de partij zijn gedaan.
https://twitter.com/SPnl/status/893420067316260864
Dat is natuurlijk goed nieuws. Van der Weiden was in de periode dat hij zich op Twitter profileerde als antisemiet niet meer actief bij de SP. Kennelijk had hij er na zijn gemeenteraadskandidatuur geen zin meer in, of werd hij door de lokale afdeling aan de kant gezet. Antisemitisme heeft geen plaats in de Nederlandse politiek. Het is dan ook een geruststelling dat de SP deze Jodenhater eindelijk heeft weggehaald van haar website.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten