Woehoe! Ook ING en Rabobank zijn nu 'too big to fail'

Geen categorieaug 28 2017, 13:00
Ge-wel-dig.
Goed nieuws, ahem, vanuit de bankensector: Rabobank en ING Bank staan nu in de top 20 Europese banken. Qua grootte dus. En ja, daar moeten we volgens onze bankensector natuurlijk heel blij en vooral ook heel trots op zijn.

ING en Rabobank zijn de enige Nederlandse banken die voorkomen in de Europese Top 20 van grootste banken. In een lijst die gedomineerd wordt door Engelse en Franse banken vindt ING zich terug op plaats 12 en Rabobank op plaats 18.

Met twee banken in totaal - ING en Rabobank - bezet Nederland de derde plaats in deze lijst als gekeken wordt naar aantal banken per land in de Top 20. Ons land deelt deze positie met Zwitserland (een erkend bankenland), Spanje en Italië (landen met veel meer inwoners). Voor wat betreft de nationale situatie stelden wij onlangs een lijst op met de grootste Nederlandse banken.

Alle patriotten laat je horen! Nederland boppe! Nou ja, bijna boppe dan! Want Engeland en Frankrijk staan natuurlijk nog boven 'ons.' Zelfs Duitsland doet het wat banken betreft dus 'slechter.' Alleen Deutsche Bank staat in de top 20. Alle andere Duitse banken spelen een minder belangrijke rol. Yay!
Maar wacht eens even. Is dit eigenlijk wel echt goed nieuws? Voor de banken zelf, ja, maar voor de Nederlandse consument / belastingbetaler? Nou, misschien niet:
https://twitter.com/ewaldeng/status/902093183475179522
Engelen heeft, natuurlijk, honderd procent gelijk. Dit soort grote banken veroorzaken maar al te vaak enorme problemen, maar worden vervolgens 'gered' met belastinggeld omdat ze volgens de politiek 'te groot zijn om te vallen.' Uiteindelijk is het dus helemaal niet goed voor de belastingbetaler dat Nederlandse banken steeds groter worden, zeker niet als je bedenkt dat ze, hoe groter ze worden, steeds meer risico's zullen nemen om nóg groter te worden. Dat zit nou eenmaal in de aard van het beestje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten