jan roos

Column Jan Roos: Eigen eigenrichting eerst

Geen categoriesep 08 2017, 10:30
Met bivakmutsen een schoolgebouw bezetten en jezelf "het verzet" noemen. "Triest en gevaarlijk gedweep met eigenrichting”, luidde de reactie van minister Asscher om 6 uur in de ochtend op de actie van Identitair Verzet. Bij dit protest stonden twee mannen met bivakmutsen bovenop het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische school. Volgens de activisten zou de school er niet moeten zijn "vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme in het recente verleden".
Ik begrijp heel goed de zorgen om de steeds verder oprukkende islamisering van ons land. En islamitische scholing is wel het laatste dat goed is voor de toch al mislukte integratie van moslims in Nederland, dus kan ik me de kwaadheid van deze actiegroep heel goed voorstellen. Met bivakmutsen op je kop op een school staan demonstreren, en dus ook kinderen daarmee confronteren, vind ik niet kies en dus ook wel een beetje triest. Dus mijn reactie: geen net protest, maar wel goed dat er ook eens van die kant wordt gedemonstreerd.
Dat de PvdA-leider dit “gevaarlijk gedweep met eigenrichting” noemt is belachelijk en hypocriet tegelijk. Ik dacht dat de sociaal-democraten zo gek waren op mensen die op een vreedzame manier hun ongenoegen uiten? Daarom steunen ze toch ook werkelijk iedere protestactie van de vakbonden. Of heeft dat dan weer niets met gedweep met eigenrichting te maken bij de PvdA? Om nog maar over hun voorliefde voor krakers en ander links-anarchistisch tuig te zwijgen.
Gisteren werd de voordeur van Thierry Baudet beklad door zo'n linkse club. Dit keer heetten de verzetshelden Radicaal Anarchistisch Feministisch Front, een boze, zure gleuvenbrigade dus. Naast de deur werd ook de stoep van de fractievoorzitter van het Forum voor Democratie besmeurd met een dikke laag witte verf. Als extraatje lieten de dames in de brievenbus een mix van braaksel en stront achter. Een regelrechte vorm van eigenrichting, namelijk vandalisme, vernieling en misselijkmakende binnentreding van de woning met poep en kots via de de interne brievenbus van het huis. En waar het Identitair Verzet kiest voor bivakmutsen, edoch aanwezigheid, wordt deze actie in de holst van de nacht uitgevoerd zodat er niemand verantwoordelijk kan worden gehouden.
Alle reden voor Lodewijk Asscher om weer via Twitter zijn afschuw te laten horen, zou je zeggen. Een collega-Kamerlid wordt door middel van verf en uitwerpsel op en in zijn woning duidelijk geïntimideerd. Terreur noemt men dat. En eigenrichting. En triest. En gevaarlijk. Om 17 uur kwam er eindelijk een reactie op Twitter: “Schandelijk dit. Handen thuis, ook als je het vurig met iemand oneens bent.” Geen woord over gevaarlijk gedweep met eigenrichting. Nergens de term gevaarlijk. Lodewijk vond blijkbaar deze “verzetsdaad” een stuk meer op het echte verzet lijken dan een stel kerels op het dak van een islamitische school. En ook dat is dan weer treurig, triest en gevaarlijk tegeijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten