jan roos

Column Jan Roos: GroenLinks maakt meer kapot dan u lief is

Geen categoriesep 15 2017, 12:00
De huidige formatie duurt belachelijk lang. Dat is niet zo heel gek, want er moeten wel erg verschillende smaken in de coalitie gepropt worden. D66 met de Christenunie bijvoorbeeld, dat is zoiets als Feyenoord en Ajax-supporters een vak laten delen tijdens de klassieker. Dat wordt lastig, ze verachten elkaar. Ik denk dan ook dat het een stroeve samenwerking gaat worden, waar de vrome Segers steeds het arrogante dedain van Pechtold van zich af moet bidden. Maar hoe deze coalitie het ook gaat doen, want alle lichten staan immers op groen dat het er gaat komen, erger is voorkomen.
Want gelukkig is Jesse Klaver zo'n politiek onbenul dat hij de mogelijkheid tot werkelijke macht door zijn zachte natte vingertje heeft laten glippen. Daar moet het land heel erg blij mee zijn. Natuurlijk is de Jessias een aardige knul. Leuk om op een ouderavond mee te kletsen over het verbruik van zijn elektrische bakfiets, maar hij is en blijft de fatsoenlijke buikspreekpop van extreemlinkse engnekken. De man achter de uitstekend verlopen verkiezingscampagne van Jesse, we can! is Wijnand Duyvendak, oud-anarchist, kraker en RARA-terrorist. Duyvendak moest zelf de Tweede Kamer verlaten nadat bekend was geworden dat hij had ingebroken in het Ministerie van Economische Zaken om plannen voor nieuwe kerncentrales te stelen en later te publiceren. Je zou zeggen dat dit eeuwige verbanning uit het politieke bedrijf zou betekenen, maar natuurlijk niet bij extreemlinks. Daar is het eerder een teken van inzet voor de goede zaak.
Een ander voorbeeld wat er allemaal mis is in de bovenkamers van GroenLinksers, en dan heb ik het natuurlijk niet over de lieve meisjes die lekker gek dansend op de meet-ups met hun nieuwe goeroe komen meedeugen, maar over bestuurders, is Rutger Groot Wassink. Hij is fractievoorzitter van de groene en linkse club in de hoofdstad. Meneer staat bekend als groot aanbidder van communist Karl Marx en wil graag wethouder worden in Amsterdam. Hij kwam deze week met het concept-verkiezingsprogramma waarvan de tranen in eerste instantie in je ogen schieten, maar daarna alleen nog maar onbeheersbare woede veroorzaakt.
Meneertje Koekenpeertje wil beginnen met de economie in de binnenstad te slopen door het autovrij te maken. In dat plan moeten er ook gelijk tienduizend parkeerplaatsen verdwijnen. Heel veel mensen zullen de binnenstad daardoor gaan mijden waardoor heel veel MKB'ers op de fles zullen gaan. Ook zal gemeente Amsterdam tientallen miljoenen euro's minder inkomsten genieten als er geen parkeergeld wordt opgehaald door al die parkeerplaatsen. Heeft Groot Wassink dan een idee om die misgelopen inkomsten ergens anders op te halen, denkt u? Nou nee, hij wil ook de mogelijkheden van Schiphol beperken. Minder vluchten en dus minder inkomsten en werk. Ook hier schiet de gemeente bij in, zij is immers voor 20% eigenaar van de luchthaven en zal veel mensen aan een uitkering moeten helpen die niet meer nodig zijn op Schiphol.
Ook pleit hij voor een ’repressievrije’ bijstand. Dat betekent dat er geen verplichte tegenprestatie wordt verwacht van bijstandstrekkers. Oftewel lekker op het bankie wachten totdat de gratis centjes weer binnenrollen. De hoeveelheid van deze bijstandtrekkers wil de GroenLinks-fractievoorzitter overigens vergroten door het nu al erg barmhartige asielbeleid van de stad veel verder te verruimen. En oh ja, de schulden van de andere armen in de stad moeten worden afgekocht door de gemeente. Al met al genoeg om Amsterdam binnen no time failliet te laten gaan, maar goed die stad heb ik al een tijdje opgegeven. We mogen dus heel erg blij zijn dat deze types op landelijk niveau alleen nog voor spek en bonen meedoen. Want mijn hemel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten