LOL! Advocaten in zaak tegen Geert Wilders willen geld zien. En wel meteen

Geen categoriesep 26 2017, 8:00
Al voor het begin van het hoger beroep in de zaak tegen Geert Wilders is er stress. De advocaten die de klagers bijstaan zijn namelijk woedend omdat ze nog geen rooie cent gezien hebben.
Hilarischer dan dit wordt het niet. Eind oktober begint het hoger beroep in principe in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. In die zaak zijn er 35 klagers die een schadevergoeding van Wilders eisen omdat ze zogenaamd zwaar gediscrimineerd en gekwetst zijn door zijn uitlatingen.
Grappig genoeg is er wel een probleempje: de aangevers betalen hun advocaten niet... en de Raad voor de Rechtsbijstand heeft ook geen zin om hun advocaten te betalen:

De Raad voor de Rechtsbijstand stelt in een reactie dat de aangevers tegen Wilders strikt genomen geen advocaat nodig hebben. ,,Hoewel de zaak veel aandacht krijgt, gaat het hier om een relatief licht vergrijp. En de vorderingen van de slachtoffers zijn relatief eenvoudig. Daarom vinden wij rechtsbijstand geen noodzaak.''

Met andere woorden, de Raad voor de Rechtsbijstand ziet dit terecht als een showproces en is niet van plan om daar ook maar een enkele euro in te stoppen.
Is daar de kous dan mee af? Nou nee. Lees maar wat het AD nog meer te melden heeft:

"De advocaten in de zaak krijgen steun van het Openbaar Ministerie. Dat adviseerde de aangevers in de zaak om een advocaat te nemen, en vindt dat zij daar ook financiële bijstand voor moeten krijgen. Sluiter ging daarom in beroep en kreeg gelijk van de rechter."

Jawel, u leest het goed: het OM is dus hard aan het lobbyen om deze advocaten wél te laten betalen door de Raad, en een rechter is daar zowaar mee akkoord gegaan. Het is nu aan de rechter in hoger beroep om die gekkigheid neer te sabelen, net zoals de Raad dat zelf eerder al deed.
Hoe dan ook, dat hoger beroep dient waarschijnlijk volgend jaar pas... wat inhoudt dat de advocaten tot die tijd sowieso niets krijgen. Daarom verzoekt tenminste één van de advocaten nu uitstel omdat hij en zijn collega's geen "effectieve rechtsbijstand" kunnen verlenen als ze geen cent te makken hebben.
Gek genoeg lijkt het bij niemand op te komen om de klagers -- en dan bedoel ik al die individuen die aangifte deden -- zélf de advocaten te laten betalen. Je zou denken dat ze gewoon geld kunnen inzamelen met elkaar, maar neen; er moet wel gebeuren wat zij willen, maar dat mag henzelf vervolgens niets kosten.
Heel apart.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten