300.000 handtekeningen in de pocket! Er komt een referendum over de sleepwet, mits er geen adder onder het gras zit

Geen categorieokt 09 2017, 16:00
Ze hebben het gedaan! Met alle waarschijnlijkheid mag Nederland begin volgend jaar naar de stembus om te laten horen wat we vinden van de vernieuwde Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De initiatiefnemers hebben met nog een week te gaan zo'n 300.000 handtekeningen ingezameld. Dat betekent dat Plasterk in z'n laatste dagen als minister moet gaan zorgen dat een referendum op poten wordt gezet. Maar niet te vroeg juichen, want er kunnen nog twee dingen mis gaan.
Nou, de buit is binnen voor de groep Amsterdamse studenten die niet wil dat de overheid DDR-achtige bevoegdheden krijgt om burgers af te luisteren via telefoon en internet. Zij hadden zichzelf het doel gesteld om een referendum te organiseren over dit vraagstuk, en vandaag bleek: dat doel wordt vermoedelijk gehaald. 300.000 handtekeningen waren er nodig, en de laatste krabbel die ze nogdig hadden werd iets na drie uur vanmiddag digitaal gezet op sleepwet.nl.
Maar zijn ze er dan al helemaal? Nee, zeker nog niet. Er zitten vermoedelijk nog wel de nodige valse handtekeningen tussen, en dus moet men een marge opbouwen waardoor men flink boven die 300.000 handtekeningen zal komen te zitten:

"De initiatiefnemers, vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam, hebben vóór 16 oktober 300.000 handtekeningen nodig. Dat aantal hebben ze vandaag behaald. Maar daarmee zijn ze er nog niet. De Kiesraad zal de handtekeningen controleren en een flink aantal ondersteuningsverklaringen zal afvallen wegens ongeldigheid, zo bleek uit eerdere burgerinitiatieven. Een handtekening is bijvoorbeeld ongeldig wanneer iemand een onjuiste naam heeft opgegeven.

Bij het vorige referendum, over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne, werden 472.849 handtekeningen ingeleverd, waarvan 427.939 geldig bleken na een steekproef. Zo'n 90 procent dus. Vandaar dat de initiatiefnemers ook nu graag een ruim aantal ondersteuningsverklaringen binnen willen halen, om er zeker van te zijn dat het referendum er ook écht komt. "

Ook is er nog een ander gevaar. Dominique van der Heyde (NOS) vermoedt dat het nieuwe kabinet wel eens op mogelijkheden aan het zinnen kan zijn om dit referendum alsnog de nek om te draaien:
https://twitter.com/DominiqueHeyde/status/917336029090254848
Genoeg beren op de weg voor het sleepwetreferendum, dus. Maar voor vandaag kunnen de initiatiefnemers en alle ondersteuners toch een klein feestje vieren: het tweede raadgevende referendum van ons land is namelijk een flinke stap dichterbij gekomen. En dat is ook best een felicitatie waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten