PvdA-coryfee Hedy d'Ancona verklaart haar partij alvast dood: 'Mijn advies is: opdoeken!'

Geen categorieokt 07 2017, 12:00
Oh wat is het fijn om weer eens getuige te mogen zijn van de PvdA die doet waar de PvdA goed in is: zichzelf aan stukken scheuren. Vandaag s het oud-staatssecretaris, oud-europarlementariër en oud-senator Hedy d'Ancona die haar partij eens goed aan flarden schiet. Wat haar betreft is de tijd rijp om de PvdA op te heffen.
Ik zou zeggen: pak de popcorn er maar bij. Nee, we gaan niet naar de nieuwste Blade Runner in de bioscoop. Voor een flink portie drama hoeven we namelijk niet verder te kijken dan het puntje van de krant. Het NRC Handelsblad heeft namelijk een interview met de PvdA-mastodont Hedy d'Ancona. De ooit gevierde feministe heeft namens de PvdA tal van functies vervult, en kijkt nu vanaf de bank hulpeloos toe hoe de nieuwe generatie sociaal-democraten haar partij totaal verwoest.
Nou ja, niet totaal hulpeloos natuurlijk. Want bij journalisten vindt ze nog altijd een gewillig oor en is ze heus ook wel bereid haar eigen partij te bekritiseren. Of, nou ja, bekritiseren? Eerder compleet met de grond gelijk maken. Lees maar mee:

"Hoe ze naar de situatie rond haar eigen Partij van de Arbeid kijkt? D’Ancona zwijgt veelbetekenend, en zegt dan: „Het gaat me verschrikkelijk aan het hart. Het is zo shameful wat er is gebeurd. We hadden nooit moeten gaan regeren met de VVD. Ja, zeggen ze dan, we hebben geprobeerd erger te voorkomen. Maar dat is echt een burgemeester-in-oorlogstijdredenering.”

Dat het Diederik Samsom siert dat hij het landsbelang zwaarder liet wegen dan het partijbelang, wil er bij D’Ancona niet in. Fel: „Is het landsbelang dat ondertussen een populistische partij verder opbloeit? Een groot deel van onze kiezers is naar Wilders gegaan. Wat zijn we er dan mee opgeschoten?”

Komt het nog goed met de PvdA?

„Ik denk het niet. De PvdA kan in de oppositie natuurlijk weer wat aansterken. Maar ik zou veel meer voelen voor een nieuwe, grote linkse partij, inclusief GroenLinks en de SP. Ik heb het boek van Femke Halsema gelezen. Daar voel ik zoveel verwantschap mee.”

Uw advies: opdoeken en fuseren?

„Dat zou zeker mijn advies zijn, ja. Op naar een grote, veelkleurige socialistische partij. De SP denkt over een aantal dingen natuurlijk anders. Dat ga je dan onderling uitvechten. Maar alsjeblieft wel bij elkaar. Dát is echt de enige toekomst.”"

Wat een voorrecht om in een land te leven waarin de PvdA een oppositiepartij is! Normaalgesproken moet je als politieke opinionist je uiterste best doen om partijen die je als schadelijk ziet voor het landsbelang de grond in te praten en te schrijven. Maar in Nederland hoef je alleen maar de schijnwerpers op die partijen zelf te zetten: ze maken zichzelf langzaamaan kapot, en de PvdA voorop.
Met hun negen zeteltjes in de Tweede Kamer - en volgens peilingen van deze week, nog altijd verliezende - is de PvdA gewoon het lachertje van de Tweede Kamer. Als zelfs de Hedy d'Ancona's van deze wereld de partij niet meer kunnen steunen, dan naderen de sociaal-democraten écht het einde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten