Sneu hoor: Tweede Kamer stemt alweer tegen Nederlandse erkenning van 'Palestina'

Geen categorienov 21 2017, 18:00
Als het aan onze volksvertegenwoordigers ligt, kunnen de Palestijnen hun eigen staat voorlopig op hun buik schrijven. De Tweede Kamer wees met een vrij ruime meerderheid een motie om als Nederland een zogenaamd zelfstandig Palestina te erkennen af.
Nederland gaat nog altijd Palestina niet erkennen als een zelfstandige staat, zo bleek vanmiddag bij de wekelijkse Stemmingen in de Tweede Kamer. DENK-leider Kuzu had een motie met de strekking om een Palestijnse staat te erkennen ingediend, maar die kon niet op voldoende steun rekenen. Weliswaar stemden alle linkse partijen voor (SP, GroenLinks, PvdA, D66, PvdD en DENK), maar een centrumrechtse Kamermeerderheid (VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS, SGP, FVD - samen goed voor 86 zetels) wist het tij toch te keren.
[caption id="attachment_177569" align="aligncenter" width="767"]De uitslag van de stemming, aldus de officiële app van de Tweede Kamer. De uitslag van de stemming, aldus de officiële app van de Tweede Kamer.[/caption]
Gaat het indienen van deze motie nu een jaarlijks tafereel worden? Vorig jaar november werd een exact identieke motie namelijk ook al ingediend én verworpen.Wat is er sindsdien veranderd? Nou ja, in Nederland zijn er Tweede Kamerverkiezingen geweest maar in Israël en de Palestijnse gebieden zit de boel nog altijd muurvast.
De Palestijnen weigeren nog altijd te onderhandelen met Israël, en Israël weigert om omstreden nederzettingen op te geven of te ontmantelen. Het wederzijdse wantrouwen is nog altijd levensgroot, en die vertrouwensbreuk is echt niet gebaat bij een ongevraagde pro-Palestijnse interventie vanuit een klein koninkrijkje in West-Europa. Laten we dus dat irritante zwaaiende wijsvingertje eens thuislaten als Nederland, en - zo goed en zo kwaad als het gaat- de Israëli's en de Palestijnen zelf hun rommel laten opruimen.
Nee, dat is niet iets dat je in een ogenblik regelt. En nee, dat zal ook niet gemakkelijk zijn. Maar wat we de inwoners van Jeruzalem, Tel Aviv, Ramallah en al die andere plaatsen ten minste schuldig zijn, is dat we ons niet meer eindeloos blijven bemoeien met een conflict wat al zo buiten alle proporties is geblazen door mensen als Tunahan Kuzu die met moties in de Tweede Kamer de boel bewust proberen te laten escaleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten