Brussel weet zelf ook niet goed hoe het 'nepnieuws' moet bestrijden en faalt dus faliekant

Geen categoriejan 27 2018, 17:00
We weten dat berichtgeving van GeenStijl en de Gelderlander op de zwarte lijst zijn beland in Brussel als 'nepnieuws'. In Brussel vragen ze zich af hoe dat nou in vredesnaam kon gebeuren. De Europese politiek komt achter het feit dat ze hun hand hebben overspeeld met hun 'goede bedoelingen'.

Ze zijn maar met een man of 15. Op een steenworp afstand van het gebouw van de Europese Commissie werkt een klein team dat de East Stratcom Taskforce heet. Zij hebben de opdracht om nepnieuws binnen en buiten de EU te bestrijden. In theorie zouden ze alles in de gaten moeten houden: duizenden kranten, tijdschriften, websites, sociale media, tv- en radio-programma's, om de zin en de onzin van elkaar te scheiden. Maar dat lukt natuurlijk nooit.

Europarlementariërs in Brussel zijn het er over eens dat de hiervoor genoemde artikelen helemaal niet op de zwarte lijst moesten staan, maar ze vragen zich wel af hoe dat kon gebeuren. Het is een beetje triest dat politici dit zelf niet kunnen bedenken. Je hebt ten eerste te maken met vrijwilligers. Ten tweede, het zijn duizenden, maar dan ook duizenden berichten waar je overheen moet gaan. Ten derde, je bent afhankelijk van het subjectieve interpretatievermogen van de personen die 'nepnieuws' moeten opsporen.
Daarnaast moet men zich afvragen wanneer iets 'nepnieuws' is en wanneer iets een mening is. Meningen over feiten kunnen verschillen. Zelfs interpretaties van feiten kunnen verschillen, zodat de verwerking en constructie van de context om die feiten gevoelig is voor de menselijke foutmarge. Met de goede bedoelingen wilden Europarlementariërs propaganda tegengaan, maar ze zijn er achter gekomen dat ze in hun menselijke hybris zijn getrapt en het gewoon niet gedaan kan worden.

"De gedachte lijkt te zijn: we vertrouwen op onze vrijwilligers", zegt PvdA-Europarlementariërs Kati Piri. "Op de website staat: als we een valse melding doen, laat het ons dan weten, dan halen we het er weer af. Maar dat komt natuurlijk wel heel klungelig over."

Nu komt men met een voorstel om meer geld beschikbaar te stellen voor de Taskforce, maar dat gaat natuurlijk geen zoden aan de dijk zetten. Je blijft dezelfde problemen houden, behalve als je een gigantisch instituut creëert dat alle uitspraken en nieuwsberichten in de gaten houdt. Dan hebben we ook nog eens te maken met de taalkundige problemen met zo veel dialecten en talen binnen Europa. Geen beginnen aan, dus stop er gewoon mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten