Asielzoekers toch een groot probleem: WODC bagatelliseert de boel ten koste van de gemeenten

Geen categoriefeb 02 2018, 10:00
Van de week werd een rapport van het WODC met luid gejuich ontvangen. Het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid concludeerde dat al dat gezeik over asielzoekers onterecht is. Het zou niet onveiliger worden als een AZC in de buurt geplaatst wordt.
Dit gaat in tegen de cijfers dat hetzelfde rapport laat zien. Asielzoekers zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitcijfers, maar de onveiligheid zou niet in het geding zijn? Daar klopt natuurlijk niets van en in de Telegraaf geven mensen dat ook aan:

Dat de komst van een asielzoekerscentrum (azc) niet leidt tot meer criminaliteit in de omgeving? Dat herkent supermarkteigenaar Henri Offerein uit Hoogeveen totaal niet. „Zo’n rapport kan voor mij de kachel in”, vertelt hij. Na de komst van een azc in 2015 kampte hij met een stijging van winkeldiefstallen. Zo erg zelfs, dat hij extra beveiliging moest inhuren. „Eerder had ik daar geen last van”, vertelt hij. De daders: vaak jonge mannen die kansloos zijn in de asielprocedure. Die hebben toch niets te verliezen, ziet hij.

Offerein legt de vinger juist op de zere plek. Hij geeft aan dat in het rapport de absolute cijfers worden meegenomen, maar niet wat er allemaal voor voorzorgsmaatregelen werden getroffen en wat die maatregelen allemaal hebben tegengehouden. Het zijn statistieken die geen correcte weergave zijn van de complexere werkelijkheid. Het ligt ook nog aan het aantal aangiftes en welke er zijn opgenomen. Er is blijkbaar dus ook een verschil tussen echte asielzoekers en de mensen die vast zitten in de asielprocedure.
De vraag is of het rapport van het WODC an sich serieus kan worden genomen. Het bureau is in het nabije verleden beschimpt als propagandamachine van de regering, waarbij conclusies in de rapporten al eerder werden aangepast, zodat het zou passen in het regeringsbeleid. We moeten dus met een scherpe blik naar dit rapport kijken en niet zomaar iets aannemen. Gelukkig doen leden van de Tweede Kamer dat dan ook niet zomaar. Ze zijn erg kritisch op het rapport, zeker door het verleden van het WODC.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten