Mark Rutte in EU speech: ''Ik geloof niet in een federale EU en dat moeten we ook niet willen.''

Geen categoriemrt 02 2018, 14:31
Mark Rutte hield een belangrijke speech over de toekomst van de Europese Unie. Het is altijd leuk om naar Rutte te luisteren als die Engels spreekt met zo een zwaar Nederlands accent. Vandaag was belangrijk, want Rutte kon laten zien wat zijn echte visie is voor de Europese Unie. Het is hoogstwaarschijnlijk zijn laatste termijn als premier, dus dan kan je meer zeggen dan normaal. Toch was de speech vrij kritisch en teruggehouden.
Onze premier had het vooral over de gemeenschappelijke markt en de kerntaken van de Europese Unie. Volgens hem is de Europese Unie verantwoordelijk voor de welvaart en veiligheid die de lidstaten nu ervaren. Rutte wil de digitale- en dienstenmarkt openbreken en een gemeenschappelijke markt maken, maar er moet geen oneerlijke concurrentie bestaan. Ook is het loslaten van de Euro geen optie voor Mark Rutte: ''Zonder de EU is een discussie over de toekomst van de EU theoretisch.''
Voor de rest was Rutte duidelijk over de toekomst van de Europese Unie als institutie: geen federalisme. ''De EU kan alleen het waarmaken als landen hun eigen identiteit kunnen bewaren.'' Voor veel mensen die denk dat Mark Rutte stiekem een federalist is, is dit een verrassende uitspraak. Zeker als je kijkt naar de metafoor die hij gebruikt: ''Omdat Nederland niet naar het WK gaat met voetbal, betekent het niet dat we dan maar de volgende keer een EU-voetbalteam sturen. Nederland moet het zelf doen.'' Voor Rutte staan er voor Nederland drie punten centraal in de toekomst van de Europese Unie:
Ook een verrassende uitspraak voor een premier met een partij als D66 in de regeringscoalitie. Maar hier eindigt het niet, want ook met betrekking tot militaire samenwerking geeft Rutte een duidelijke grens aan. PESCO is voor militaire samenwerking en niet voor een Europees Leger, want voor Mark Rutte begint en blijft het bij de lidstaten.
Het geeft wat hoop, maar Nederland is een klein land en gaat toch vaak achter Duitsland aan. We moeten wel, tenminste dat is de gedachte van de regering vaak. Als je niet uit de EU wil, dan is er voor Nederland maar één optie: Duitsland achterna gaan. Met de coalitie die Duitsland gaat krijgen zal dat dus een grotere en sterkere EU zijn. De Euro en de gemeenschappelijke markt zullen ook zorgen voor een sterke Europese integratie. Het is alles of niets, want alles daartussen gaat niet werken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten