China slaat dreigende taal uit naar de VS: 'grootste handelsoorlog in de geschiedenis'

Geen categoriejul 06 2018, 17:00
De officieren van China zijn niet op hun mondje gevallen en slaan dreigende taal uit richting de Amerikanen. De handelsoorlog tussen de twee landen wordt alsmaar groter en het communistische land stelt zelfs dat het de grootste handelsoorlog in de geschiedenis is. Grote woorden, zeker voor een communistisch land dat eigenlijk niets zou moeten hebben met 'vrije handel'.

China zegt dat het direct heeft teruggeslagen nadat vannacht de Amerikaanse strafheffingen op Chinese goederen waren ingegaan. Volgens het ministerie van Handel moet China wel reageren, wat betekent dat China een heffing van 25 procent legt op Amerikaanse goederen ter waarde van 34 miljard dollar. Dat is precies de heffing waarmee de VS 34 miljard dollar aan Chinese goederen belast.

Het ministerie van Handel noemde de Amerikaanse maatregelen een overtreding van de handelsregels en zei dat Amerika "de grootste handelsoorlog in de economische wereldgeschiedenis is begonnen".

Natuurlijk wordt dit een soort tafeltenniswedstrijd waarbij de twee landen over en weer met maatregelen zullen gooien. Daarmee is de kans ook nog eens groot dat de wereldeconomie ook hard wordt geraakt, waarbij er meerdere 'economische fronten' kunnen ontstaan. Een soort economische Koude Oorlog. Dat klinkt rigide, maar het is nog vrij plausibel.
Donald Trump heeft in elk geval al zijn vervolgstappen aangekondigd:

Trump zei gisteren - op weg naar een verkiezingsbijeenkomst in de plattelandsstaat Montana - dat hij binnen twee weken nog eens voor 16 miljard aan Chinese goederen extra zal belasten als China niet toegeeft aan zijn eisen en in plaats daarvan vergeldingsmaatregelen neemt.

Hij dreigde dat hij daarna bereid is nog eens 200 miljard aan Chinese importen te treffen, en als dat niet helpt nog eens 300 miljard. Dat zou bij elkaar neerkomen op 550 miljard dollar, maar dan de totale Chinese import in de VS.

Trump lijkt dus niet in te houden en de Chinezen ook niet. Een waarlijk economische ramp kan het vervolg zijn en dat is nog eufemistisch gesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten