Greenpeace, ASN Bank en Triodos Bank: siamese drieling

Zoals Bjorn eerder deze maand al op deze plaats constateerde, is Greenpeace  voorstander van een belastingvrijstelling die een fors belastingvoordeel inhoudt voor de ‘duurzame’ ASN Bank en de Triodos Bank. Het is opvallend dat Greenpeace zo inzet voor twee private banken. Vanwaar de steun voor deze hebberige bankieren, dames en heren mileuactivisten?

Bjorns antwoord: omdat zowel de ASN Bank als de Triodos Bank partners zijn van Greenpeace. Mensen die een rekening ASN Ideaalsparen openen ondersteunen namelijk “direct het klimaatwerk van Greenpeace. De ASN Bank maakt, na iedere nieuw geopende rekening, € 15 over aan Greenpeace voor de aanpak van klimaatverandering.” Je zou bijna de indruk krijgen dat het hier niet om het milieu maar om de eigen portemonnee gaat.

Na enig onderzoek blijkt dat de banden tussen ASN en Greenpeace echter nog veel verder gaan dan gedacht. Neem De Wereld Van Morgen. Deze website “werkt samen met een aantal partnerorganisaties die allemaal duurzaamheid (bijvoorbeeld op het gebied van milieu, mensenrechten, of handel) hoog in het vaandel hebben staan”. Enkele van die partnerorganisaties zijn Amnesty International, Ofxam Novib en, jawel, Greenpeace. En de hoofdsponsor? Waagt u eens een gokje, zou ik zeggen. Inderdaad, de ASN Bank.

Dan is er de Stichting Natuur en Milieu. Deze stichting legt uit op haar website dat zij “met hart en ziel” werkt “aan een mooi landschap, een rijke natuur en een gezond milieu. Als onafhankelijke organisatie pleiten we bij overheden, bedrijven en de politiek voor duurzame oplossingen voor natuur- en milieuproblemen”. Dit houdt in dat zij onder andere campagne voert tegen ‘klimaatverandering’ en “voor duurzame productie”. SNM sluit coalities en partnerschappen met “met andere belangenorganisaties en met bedrijven”. Het zal toch niet, zult u zich nu waarschijnlijk afvragen? Ja hoor, het zal wel:

We werken samen met onder andere […] ASN Bank [en] Greenpeace.

De ASN en Greenpeace houden zich niet alleen bezig met stichtingen, olie en de aandelenmarkt, maar ook met de publieke omroep. Zij riepen de eigen achterban vorig jaar op lid te worden van de omroep LLink die in zwaar weer gekomen was en uiteindelijk “tijdelijk” ten onder ging. Je zou bijna denken dat dit soort stichtingen, bedrijven en andersoortige iniatieven elkaar permanent de hand boven het hoofd houden.

Greenpeace, de ASN Bank en Triodos Bank werken ook samen aan directe campagnes waar geen derde organisaties bij betrokken zijn. In 2000 kocht de milieuorganisatie bijvoorbeeld 500,000 gulden (circa 225,000 euro) aan Shell-aandelen om dat bedrijf “zo te dwingen” een grote zonnepanelenfabriek te bouwen. Triodos, ASN en Greenpeace: gebroederlijk hele bedrijven dwingen hun gedrag te veranderen. Nu kondigde Greenpeace toendertijd aan dat het geen winst zou maken op de aandelen, maar hoe zit dat met de twee banken die bij de transactie betrokken waren? Welnu, de ASN verstrekte Greenpeace een lening van een half miljoen om de aandelen te kopen. Dat laatste deed Greenpeace via Triodos. Blijkbaar zijn ook milieuactivisten dol op het motto ‘ons kent ons’.

Verder lobbyen de drie gezamelijk voor milieuwetgeving. Zo schreef Greenpeace vorig jaar een brief naar premier Balkenende waarin hij aangemoedigd werd “zich maximaal” in te zetten “om een goed klimaatakkoord te sluiten”. Deze brief werd ondertekend door 24 bedrijven, waaronder – alweer – de ASN en Triodos. Die laatste legt uit de betrokkenheid bij deze brief op haar website:

Traditioneel komt de oproep voor bescherming van de wereld van de milieubeweging, maar ook het bedrijfsleven probeert klimaatverandering een halt toe te roepen. Heldere afspraken en eenduidige regelgeving verminderen het risico van klimaatbeleid voor bedrijven. Tegelijkertijd voorkomt een internationale aanpak sterk nadelige concurrentie-effecten.

Triodos mag dan het onderscheid maken tussen de milieubeweging en het bedrijfsleven, maar je kan niet aan de indruk ontkomen dat ASN en Triodos simpelweg deel uitmaken van de milieubeweging. De twee banken en Greenpeace lijken wel een siamese drieling.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Jantje

  Zonder Greenpeace waren de walvissen uitgestorven.

 2. Matthijs

  Iedere organisatie die zich in stand houdt met met dwang afgenomen geld (subsidie) verdraagt bij mij het daglicht niet.

  Verdien je geld op een eerlijke manier (door bijvoorbeeld woekerpolissen te verkopen, of zet een pyramide fonds op) i.p.v. je hand op te houden bij de roverheid.

 3. verwilderd

  Greenpeace krijgt m.i. steun genoeg zo . De bedelbrieven die ik van deze ‘milieubeweging ‘ ook nog ’s in de bus krijg gaan bij regelrecht bij oud papier . Aan recyclen doe ik dus wel. En nee , ik ben geen ASN , maar ABN -klant . Die betonblokken liggen er nog in de Noordzee…..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.