Actualiteitenrubrieken: shocking, rechters stemmen D66


Recent heeft het opleidingsinstituut voor rechters onderzoek (pdf) gedaan naar o.a. de politieke voorkeur van rechtelijk ambtenaren in opleiding (RAIO´s). De resultaten van dit onderzoek (p. 11) zijn hierboven te zien: D66 is extreem oververtegen- woordigd (van de RAOI’s met politieke voorkeur stemt 41% D66, onder de hele Nederlandse bevolking is dit slechts 7%), de PVV en SP zijn daarentegen extreem ondervertegenwoordigd (niet één van de ondervraagde RAOI’s stemt op deze partijen). In de woorden van het rapport: “De rechterlijke macht in spé vormt een opmerkelijk naar links afwijkend smaldeel.” Nieuwsuur besteedt er vanavond aandacht aan.

Morgen bij Buitenhof eveneens aandacht voor de rechterlijke macht: “De rechterlijke macht staat onder druk. Na gerechtelijke dwalingen in de Schiedammer Parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak Lucia de B staat door het proces Wilders het functioneren van de rechterlijke macht opnieuw ter discussie. In Buitenhof de president van de Hoge Raad Geert Corstens over zijn rechterlijke macht, de kloof met de samenleving, het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie en de invoering van minimumstraffen.”

EenVandaag – Ned 1, 18:15 – 18:45
Werken aan de weg, levensgevaarlijk
Gevolgen vrijlating Wesam Al D.
France Telecom, wat ging er mis?

Nieuwsuur/Nova – Ned 2, 22:00 – 22:35
Veel D66-stemmers onder RAIO’s
Hoe veilig is bankieren via internet?

Buitenhof – Zondag Ned 1, 12:10 – 13:10
Het gebutste imago van de rechterlijke macht.
Het antwoord op de pensioencrisis


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. zande

  Herkansing dan maar.

  Jan,

  waarom doen ze daar dan niks mee? Of vind je de killing fields, de goelag en de culturele revolutie ook toonbeelden van linkse rechtvaardigheid.

 2. zande

  -edit: net weer over ’t randje Zande… Lief doen.-

  Nou nou, u zit er boven op!;-)

 3. Jan

  Zolang er geen PVV’ers bij zitten, vind ik alles prima. Dat er minder rechtse rechters bijzitten komt ongetijfeld doordat rechtse mensen liever voor het grote geld gaan in het bedrijfsleven.

  Verder hebben linkse mensen vaak een sterker gevoel voor rechtvaardigheid.

 4. Erlkönig

  Erl zegt: deporteren naar Marokko die linkse laaielichters!

 5. Bjorn

  @Miep: 41% vd RAOI’s met een politieke voorkeur (31*100/75). Bij de percentages van heel Nederland waarmee vergeleken wordt, worden immers ook alleen de mensen die gestemd hebben meegenomen.

 6. Nietzwartwit

  Dat de rechterlijke macht allang geen afspiegeling meer is van de doorsnede van de Nederlandse bevolking was me al langer duidelijk.

  Maar niet alleen de politieke kleur is me een doorn in het oog. Je mag daar wat mij betreft ook het eindeloos duren (vertragen) van rechtzaken, het sturen op schikkingen in plaats van recht te spreken, het doorslaan naar bescherming van criminelen terwijl de slachtoffers worden vergeten, en het ontbreken van enige zelfkritiek en daarbij horende procedures om slechte rechters te ontslaan aan toevoegen.

 7. topsporter.

  Waarom staat Pechtold niet voor de rechter?
  Als je zijn met schijnfatsoen verweven eenzijdige aanvallen op de PVV gevuld met Ueber- karakteristieke gekromde haat waarmee Pim Fortuin al twee malen omgelegd zou zijn bekijkt moet het toch een klein kunstje zijn D66 van deze ondeugd te verlossen. Rechters genoeg,van een wat schalks niveau, zo kan de rechtbank korte metten maken met deze haatzaaier.
  Het moet voor een moor toch niet al te moeilijk zijn om deze opdracht in alle nederigheid te aanvaarden. Of staat de vrijheid van meningsuiting het gerechtshof dit onfatsoenlijk denken in de weg?

 8. Gerrit Jan

  @DSV
  Eerlijk politiek proces = contradictio in terminis..

  Daarnaast wordt ik liever door een kundige rechter beoordeeld dan door een partijgenoot…

 9. verwilderd

  Weten we toch al jaren ? Hoe langer soosjalisten aan de macht zijn (geweest) , hoe groter de bloedvlek en de troep wat achterblijft .

 10. Gerrit Jan

  Bestaan die dan?

 11. Gabberpiet

  Er wordt toch aangegeven in het stuk dat die slechte 20% van de instroom vormt?

  Pas als die andere instroom ook onderzocht wordt kun je spreken van een disproportionele verhouding. Bovendien is het zo dat een groot deel vrouwen zijn, die over het algemeen linkser stemmen. Rechters mogen en horen niet naar politieke voorkeur gevraagd te worden.

 12. DSV

  @ Sven op 24 Oct 2010 om 13:39 #
  > Waarom zou de rechterlijke macht ‘een afspiegeling van de doorsnede van
  > de NL bevolking’ moeten zijn?

  Omdat je anders geen eerlijke politieke processen kunt voeren.

 13. Sven

  ‘Dat de rechterlijke macht allang geen afspiegeling meer is van de doorsnede van de Nederlandse bevolking was me al langer duidelijk.’

  Waarom zou de rechterlijke macht ‘een afspiegeling van de doorsnede van de NL bevolking’ moeten zijn?

 14. Gerrit Jan

  Is er ook onderzocht hoe de verhouding man/vrouw is? En of deze RAIO’s wellicht weleens een gebedshuis bezoeken, en welke dan wel? Of ze hun bed delen met een mannetje of vrouwtje?
  Proef ik met dit pleidooi voor een ‘afspiegeling van de Nederlandse bevolking’ een verkapt pleidooi voor positieve discriminatie en selectie aan de poort? Ik kan het me niet voorstellen…

 15. peter launy

  Als liberaal doet het mij deugt dat er zoveel mensen van de rechterlijke macht D66 stemmen.

 16. Privacy-zeurkousen kunnen beter hun mond houden over Tarik Zahzah – De Dagelijkse Standaard

  […] doen we om onschuldigen te beschermen. Zo is het heel goed dat de onterecht veroordeelde zuster Lucia de B. nooit met haar volledige naam is afgebeeld. Het ging hier dan ook om een zaak waarin de bewijslast […]

 17. Buddie

  Jan

  Verder hebben linkse mensen vaak een sterker gevoel voor rechtvaardigheid

  Nou Jan ik kan je verhalen vertellen die het tegedeel bewijzen.
  En dat heb ik zelf ondervonden.
  Ik zou uren bezig zijn, dus laat ik het maar niet doen,
  Droom lekker verder

 18. Frans

  Lijkt me maar een reactie mogelijk: PVV-ers, meldt je aan voor de RAIO opleiding!

 19. Karel

  Frans, PVV-symphatisanten zullen nooit tot dit summum van het establishment door kunnen dringen. Lang daarvoor worden ze er al tussenuit gepikt en weggezuiverd. Die RAIO-opleiding is één linkse kliek die in sterke mate politieke geestverwanten selecteert voor dit zeer lange opleidingstraject.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2010/10/wie-benoemt-onze-rechters-kijk-en-huiver/

 20. Miep

  De RAOI’s met politieke voorkeur voor D66 moet 31% zijn toch?
  In tekst staat 41%

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.