PVV statenlid uit Friesland overweegt stem op… SGP

Het Friese PVV-statenlid Otto van der Galiën overweegt op 23 mei op de SGP te stemmen.

Dat terwijl zijn eigen partij zijn stem in theorie prima kan gebruiken.

Van der Galiën is een ex-SGP’er. Hij kwam echter op de lijst te staan voor de PVV omdat deze partij de harder is ten opzichte van de Islam, immigratie en integratie.

Tenminste, daar gingen we maar even vanuit met zijn allen. 

Van der Galiën* zegt zelf namelijk dat hij overweegt op de SGP te stemmen omdat deze partij op het gebied van de Islam “misschien nog wel rechtser is dan de PVV”. “De motie waarin werd opgeroepen tot een minarettenverbod kwam van de hand van Kees van der Staaij. Die motie ging veel verder dan waar de PVV voor staat”.

Hoewel het klopt dat die motie uit de koker kwam van de SGP lijkt zijn mening dat de mannenbroeders rechtser zijn wat betreft de Islam prietpraat. Wilders en de zijnen hebben zich uitgesproken voor een “kopvoddentaks”. Ook willen ze dat er geen moskee meer bijkomt. Nee, de PVV doet echt niet onder voor de SGP wat dat betreft.

Wat mij dan ook tot de vraag brengt waarom Van der Galiën dit overweegt? Werkt men achter de schermen aan een deal om de coalitie aan een zetel meer te helpen? Of, als dat niet werkt, rechts zelf? Is er hier simpelweg sprake van ruilhandel? Klinkt leuk, maar ik zie zo snel even niet hoe de PVV hiervan kan profiteren. 

Of kan het Friese statenlid de verleiding niet weerstaan om zijn oude partij een handje te helpen? Dit uit sympathie? Indien dit laatste het geval is vraag je je af wat Wilders hiervan denkt. Gaat die dit zomaar accepteren of kan Van der Galiën een heel boos telefoontje verwachten van zijn landelijke leider? Je zou denken van wel: als hij dit doet zonder ruggespraak met Wilders legt Van der Galiën werkelijk een bom onder de partijdiscipline bij de PVV.

* Otto van der Galiën zou best familie kunnen zijn van uw auteur, overigens; de Van der Galiëns zijn eigenlijk allemaal aan elkaar verbonden. Maar dan wel erg ver; ik ken de man niet, datzelfde geldt voor mijn naaste familie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Bert Brouwer

  Het moge evident dat de geestelijke wapenuitrusting van de SGP 1000x beter is om de islam te bestrijden, dan de holle retoriek van een PVV. Mooi gebaar dus als Van der Galien zijn stem op de SGP gaat uitbrengen. Hulde!

 2. Anonymous

  Deze Otto van der Galiën is een neef van Otto van der Galiën, de VVD-er.

 3. Gielah

  Waarom niet?

  Als de PVV om de een of andere reden niet meer zou bestaan, dan zou ook voor mij de SGP nog de enig overgebleven optie zijn, ondanks het feit dat ik een vrouw ben.

  De rest is min of meer hetzelfde… wat lichte nuanceringen en schakeringen daargelaten.

 4. Rob Goossens

  Ik dacht: als de SGP het niet als taak van de vrouw beschouwt om zitting te nemen in het parlement, dan zullen vrouwen ook wel niet mogen stemmen. Maar dat is dus niet zo. Lekker is dat.

 5. Jansen, +A

  Eigenlijk leefde ik in de veronderstelling dat de mannenbroeders betrouwbaar waren?

 6. Milieugekkie en universiteitsmedewerker: geweld tegen PVV’ers is prima! – De Dagelijkse Standaard

  […] ik had de hoop dat iedere Nederlander, ongeacht politieke voorkeur, het bekladden van huizen van PVV’ers in Friesland zou veroordelen. Helaas. De ronduit walgelijke actie van ‘antifascisten‘ om […]

 7. Susan

  Hahahahahaha.

   

  Gewoon een SGPer die Infiltreerde in de PVV ten gunste van de SGP.

   

  Walgelijke Partij trouwens die SGP tegen arbortus euthanasie en stemrecht voor vrouwen

 8. Anonymous

  Als ik geen Pvv stemde ,stemde ik ook op de sgp,dat vrouwen niet mee mogen doen in de politiek is kwats ,ze willen niet in de politiek,zou ik ook niet willen want ik vind het een  grote rotzooi ze verkopen je waar je bij staat.

  Wacht maar als het zover is dan zullen ze heus hun mannetje wel staan.

 9. Anonymous

  @Susan:

   

  Waar haal je dat vandaan dat de SGP tegen stemrecht voor vrouwen zou zijn?!?!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.