Samsom, onze heiland, red ons van de SP!

Geen categoriejul 15 2012, 17:45
In tegenstelling tot zijn voorganger Cohen zou Samsom wel eens een werkelijke verlosser kunnen zijn. Of althans: ik hoop in ieder geval dat Diederik Samsom, lijsttrekker van de PvdA, die verlossersrol zou kunnen vervullen.
De waarheid is namelijk deze: peiling na peiling wijst uit dat de SP wel eens de grootste partij van Nederland kan worden na 12 september. Het is al weken aan de gang en ook vanochtend weer gaf Maurice de Hond aan: 31 zetels voor de SP, en 31 voor de VVD.
Het gaat dus nek aan nek tussen de liberalen en de socialisten. De VVD doet er natuurlijk alles aan om de socialisten te bestrijden. Rutte houdt komische speeches over flappentappen en Holle Bolle Gijs, Kamerlid Han ten Broeke neemt ze op Twitter aan de lopende band in de mailing en Henk Kamp geeft snoeiharde interviews weg over de maoïsten uit Brabant. Maar het mag allemaal niet zo baten.
En waarom niet? Omdat de VVD het zegt. Tja, en linkse kiezers zijn nu eenmaal niet zo gecharmeerd van de VVD. Het is en blijft nu eenmaal een rechtse partij met voor hen 'verwerpelijke' ideeën over marktwerking, een kleine verzorgingsstaat en het bedrijfsleven. Kortom: het kan de linkse kiezer pur sang geen moer schelen wat Rutte of welke VVD-prominent dan ook nu weer iets roept, overwegen om op de liberalen te stemmen zal hij niet. De linkse kiezer blijft comfortabel in het linkse blok.
Daar ligt mijns inziens dan ook de sleutel tot een verkiezingswinst voor de VVD: divide and conquer. Nu hopen bijna alle linkse kiezers zich op in de SP. GroenLinks is bijna leeggetrokken, de PvdA staat historisch laag onder de 20. In het geval van GroenLinks is het duidelijk waarom: Jolande Sap is niet echt een effectieve leider, en bovendien heeft ze gedonder in de tent.
In het geval van de PvdA ligt dat anders. Diederik Samsom heeft wél potentieel als leider. Hij kan (retorisch gezien) goede speeches geven en heeft een PvdA-fractie achter waar zich niet alteveel backstab-soaps afspelen. Het is voor het eerst in mensenheugenis dat een PvdA-leider dát kon zeggen.
Samsom is de afgelopen tijd alleen wat onzichtbaar geweest. Ja, we hadden dat spotje met zijn dochter, maar politiek-inhoudelijk niks nieuws. In tijden van verkiezingscampagnes is dat natuurlijk dodelijk: geen nieuws is dan slecht nieuws, en je zakt weg in de peilingen.
Dus: kop op, Samsom. Nog even goed aan de bak, als een die hard Greenpeace-aanpakker. Grijp die communisten van de SP bij de lurven en weet een zeteltje of vijf terug te veroveren op schooljuf Roemer. Zorg dat de SP en de PvdA allebei rond de 25 zetels uitkomen.. dan zal de VVD onbetwist kunnen zegevieren met een mooie score tussen de 30-35 blauwe stoeltjes.
U zegt: en dan? Nou, dan krijgen we Rutte II. Met een beetje geluk ook nog zonder de PvdA in het kabinet. Kunnen we verder met de economische crisis aanpakken. U zegt: nou, dat ging ook minder goed dan gepland de afgelopen paar jaar. Ik zeg: en hoe goed denkt u dat de crisis kan worden aangepakt met de beroepspotverteerders van de SP, hmm? Dat wordt echt helemaal niks.
Steun dus Samsom in zijn heroveringstocht op de SP. Want het spel is uit met socialisten aan de macht. Heeft u namelijk liever een halfvolle, of een lege portemonnee? Dat Rutte II er komt is ook in uw belang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten