Weekers en mediavrienden zetten aanval in op Pieter Omtzigt

Ons kent ons.

Het heeft even geduurd, maar de belastingdienst en onze grote vriend Frans Weekers hebben dan eindelijk toch maar besloten om de aanval in te zetten op Pieter Omtzigt, één van de meest uitgesproken critici van de incompetente staatssecretaris.

De krant die Weekers en co. gebruiken om Omtzigt buitenspel te zetten? De, hoe kan het ook anders, Volkskrant. Het bericht (dat u in de papieren en digitale editie kunt lezen. Het heet: “Die woensdag in 2005 waren de rollen andersom”) werd vervolgens vliegensvlug overgenomen door De Telegraaf die meteen kopte: “OMTZIGT VOORSTANDER TOESLAGENSYSTEEM“. 

Wat is er precies aan de hand, vraagt u? Nou, volgens de twee boven genoemde kranten zei Omtzigt in 2005 het volgende:

Omtzigt pleitte voor een laagdrempelige, rimpelloze toekenning van huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen voor de ‘financieel meest kwetsbare gezinnen’. “Daar hebben ze recht op”, zei Omtzigt in 2005, ten tijde van Balkenende II. Wat hem betrof vulde de Belastingdienst alle gegevens vooraf al in op het aanvraagformulier. Alleen nog een handtekening en binnen was de toeslag.

Volgens de Volkskrant werd hij “door niemand in de Tweede Kamer overtroffen” wat betreft zijn “enthousiasme” voor het plan.

‘Wat een hypocriet menneke!’ Denkt de gemiddelde Nederlander dan. ‘Wat een vuil spel speelt hij!’ Hop, missie geslaagd voor Weekers, de belastingdienst en bevriende media en voila, we kunnen weer overgaan tot de orde van de dag.

Maar klopt het eigenlijk wel wat ze nu roepen?

Nou, naar mijn weten niet, nee. 

Ziet u, uit mijn informatie blijkt dat Omtzigt wilde dat de gegevens van de Belastingdienst / UWV automatisch werden ingevuld. Iedere maand krijgt de belastingdienst namelijk inkomensgegevens van elke werknemer in ons land, via het zogenaamde WALVIS systeem. Hadden ze dat systeem gebruikt dan… hadden onze grote vrienden uit Bulgarije geen fraude kunnen plegen. Met andere woorden, als de belastingdienst de gegevens gebruikt die ze zelf al heeft, zei Omtzigt, zou het probleem uit de wereld zijn!

Want het systeem zou automatisch zien dat de Bulgaren geen inkomen in Nederland hebben, geen baan in Nederland en dus geen recht op toeslagen. Maar ondanks de honderden miljoenen aan IT-investeringen vertikken ze het om samen te werken.

Daarnaast was hij in 2008 de eerste die vragen over mogelijke fraude stelde. Hij had het toen eerst en vooral over onterechte uitbetalingen aan Marokko. 

Tenslotte wilde het CDA-Kamerlid dat de belastingdienst 8 weken zou hebben om een besluit te nemen en die hebben ze in de wet. Dat is meer dan genoeg om een controle uit te voeren of iemand ook echt een zorgverzekering heeft. Elke apotheek kan dat in 2 minuten, dus de belastingdienst moet dat in 2 maanden echt kunnen.

Om even terug te komen op het eerste punt. Let wel, de UWV en de belastingdienst verplichten iedere werkgever dus alle salarisgegevens aan te leveren – en dan niet per jaar, maar per máánd. Die informatie hééft de staat dus al. Vervolgens kun je fraude heel snel uit het systeem halen door die gegevens te gebruiken in het toeslagensysteem. U gelooft het niet, maar dat is nou precies wat Omtzigt in 2005 wilde. Om voor mij onbekende redenen lukt het de belastingdienst niet om daar iets nuttigs mee te doen. Daardoor betaalt de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks dus weet ik hoeveel geld aan Bulgaren en andere buitenlanders die helemaal geen belasting betalen in Nederland. Had men het systeem zo opgezet als Omtzigt wilde, dan was dat probleem er niet geweest.

Als dit niet duidelijk maakt dat Omtzigt toentertijd een heel ander plan voor ogen had dan wat er uiteindelijk is uitgerold weet ik het ook niet meer. Het zou kranten als De Telegraaf en de Volkskrant sieren als ze daar óók over zouden berichten door gewoon even contact op te nemen met de CDA’er (die prima bereikbaar is), in plaats van alleen maar de talking points van Weekers en co. over te nemen. 

Nu zal het lezers van DDS niet verrassen dat ik per definitie tegen dit soort toeslagen ben – privatiseer die bende, verlaag de belastingen en voila, je bent ook van dit soort fraude af – maar je kunt er toch in ieder geval op een juiste, correcte manier over berichten, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Hilterman

  Weekers slaat nog geen deuk in een pakje boter.
  Allemaal drukte om niets.
  Slap, slapper, slapst = week, weeker, Weekers

 2. Two Ravens Black Kettle

  Ik deel de conclusie van Michael en vrees ook dat Omzigt nu de kop van jut gaat worden bij onze papagaaien-journalisten, oeps ik bedoel natuurlijk propagandisten. De schreeuwerige Telegraaf neem ik sowieso niet meer serieus. En ondertussen gaat de fraude maar door en door en door en door en door. Net als de Pro-EUSSR lobby vanuit de MSM. 

   

 3. Gielah

  Schandalig!

  Ik heb dit uiteraard meteen op Twitter gezet, want ik meen dat iedereen hier kennis van moet nemen.

  Dat krijg je… als je incompetente lieden niet véél harder op hun nummer zet en als je hen gewoon op hun post laat zitten… dan worden ze nog bijdehand ook!

  (” Bijdehand”  in de betekenis van hondsbrutaal, uiteraard… en niet in de zin van politiek-capabel en dáárom vrijmoedig).

   

  Weekers en Co. hebben nog niets (af)geleerd!  

 4. Henk

  Goed stuk, Michael! Zelfs al was Omzigt in 2005 voorstander van het huidige systeem (zonder controle vooraf), dan heb ik nog liever te maken met een politicus die terugkomt op eerder gemaakte fouten, dan een politicus die blijft volharden in zijn fouten. Maar goed, Omzigt zag in 2005 al het belang in van een goede controle vooraf. Wat alleen maar nog meer voor hem pleit.  

 5. tipo

  http://www.groene.nl/commentaar/2013-05-14/handig-en-snel

   

  Als Weekers zelf in 2005 waarschuwde voor de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem, waarom doet hij er niets aan als hij de macht heeft?

   

  En waarom pleitte Omzigt voor een fraudegevoelig systeem, toen het CDA de macht had en nu hij in de oppositie zit het omgekeerde? Want eerst toekennen en dan pas checken is toch echt wat het CDA heeft goedgekeurd. Bij de belastingdienst mogen ze simpele checks (bijvoorbeeld hoeveel mensen er op 1 adres zijn ingeschreven) niet doen.

   

  Is het zo, dat macht corrumpeert en lui maakt en dat er enkel vanuit de oppositie een integere pose wordt aangenomen, totdat de macht weer in handen is? Daar lijkt het wel op. Weekers en Omzigt kunnen dan wel een rondedansje doen, maar het probleem meneer, dat blijft.

 6. Two Ravens Black Kettle

  Overigens zeer bedenkelijk dat de CU en de SGP hun steun uitspraken voor Weekers. Van het CU had ik niet anders verwacht van de SGP valt het me vies tegen.

 7. peterdeRuyter

  Ik heb niets persoonlijks tegen deze Pieter Omtzigt,maar zijn partijkeuze kan ik  niet waarderen,niet als je nu bij je volle verstand bent.

  De partijen,die deze regelingen hebben ontworpen en verzuimd hebben deze dicht te metselen tegen dit soort simpele,maar kostbare fraude zijn natuurlijk de schuldigen. Ik leg liever de verantwoordleijkheid bij de vehikels van de macht,niet te zeer bij hun individuele knechten.Een deel van de oppositie is dus wel degelijk schijnheilig en beboterd,want toen ze aan de macht waren,hebben ze dit soort fraudegevoeligheid gewoon laten dooretteren. Men gaat voor kort en goedkoop succes,en legt vervolgens toch weer bij u e n mij de rekening neer.Men verdomd het,het mogelijk te maken dat de fiscus zijn eigen gegevens gebruikt,sinds 2005. De hele sindsdien regerende eenheidspartij hier is verantwoordelijk, ja ook Weekers,maar óók de rest,ook de vrinden van Pauw en Witteman,de Telegraaf en de Völkischer en het of de NRC.

  De hele politiek correcte eurofiele bende is er trouwens verantwoordelijk voor ,dat we blootstaan aan allerlei EU regelingen en afspraken,die voor ons als natie schadelijk zijn. Volgend jaar komen er nog meer Bulgaren en Roemenen of andere gelukszoekers.Straks ruiken de Roma prooi en we zitten met een eurofiel pc-regiem dat de handen in de lucht gooit,u laat betalen en dus het land doodsbloeden aan corrumperende regelingen.Jaar in,jaar uit. Doe er maar een strik om en sodemieter het maar in de Noord Zee,want op den duur werkt het gedrag van dit soort ‘bestuur’ en haar meelopers verstandsverbijsterend en perverterend.

   

 8. Nittickson

  Mooi uitzoekwerk van Michael, maar het punt is dat al die toeslagen ogenblikkelijk moeten worden afgeschaft. Ze zijn fraudegevoelig, als je goed gaat controleren arbeidsintensief en ze werken nivellerend. Ze geven tenslotte het verkeerde signaal aan de burger over de rol van de overheid.

   

  Treurig dat Weekers is blijven zitten; de Carrington-doctrine is heel ver weg geraakt in de VVD. 

   

  Nog treuriger dat hij dit hele systeem niet al veel eerder heeft afgeblazen. Misschien gebeurt dat nu alsnog. Dan zou dan het enige positieve punt zijn.

   

  Ik hou mijn adem niet in.

 9. Springer

  De macht van MSM is tanende. Het zal niet direct zichtbaar zijn maar over enkele jaren hebben we gelukkig geen kranten meer. De burger heeft steeds meer informatie om zijn mening te vormen.

 10. rinus

  Zo zonde dat iemand als Omtzigt bij het CDA zit. Wat zoekt de man in hemelsnaam bij die partij. Hij past helemaal niet bij die partij met eurofielen als ”oren dicht en doorratelen” Wortman en de hypocriete vdCamp. Om nog maar niks te zeggen van de CDAers in de 2e (en 1e) kamer. Dan zijn ze zogenaamd links en dan zogenaamd weer rechts, als ze de lakens maar uit kunnen delen. Dan doen ze altijd mee. Mooi voorbeeld is v.Haersma Buma. Tijdens de regeerperiode met de VVD (ergens rond 2003) zou er nooit en te nimmer een generaal pardon komen voor asielzoekers die al herhalend ”nee” hebben gekregen. Maar toen het daaropvolgende kabinet kwam, draaide hij in een zucht naar de andere kant. Nee, we konden deze arme sloebers nooit in de kou laten staan. Hoeveel onterechte verblijfsvergunningen uitgedeeld zouden gaan worden, maakte hem ineens niets meer uit. We praatten namelijk wel over ”mensen”.

   

  En zo loopt het vol met dit soort weggooiers bij dat CDA. Daarom nogmaals, doodzonde dat deze Omtzigt bij zo’n vreselijke partij zit. Snap het gewoon niet als je ziet wat zijn politieke  ”zorgen” zijn. Ook op Europees vlak zelfs.

 11. Adam

  Dank voor dit artikel. Ik was gaan denken dat Pieter Omzicht toch meer een doorsnee politicus was, maar dat blijkt gelukkig mee te vallen.

 12. Rolandus

  Goed uitzoekwerk, complimenten.
  Omtzigt is te kritisch en moet dus even bewust beschadigd worden.

 13. Altea-Hills

   

  Politiek,politiek,die is zo ziek,en verantwoording af leggen aan wie?

   

  Nee,de bejaarden sinds 2008 een koopkracht verlies laten lijden van 30% ,is voor al die gevulde mannen die in de politiek zitten normaal,als je maar niet aan hen komt.

   

  Vreemdelingen zomaar binnen laten komen zonder papieren,en allemaal mee eten,bus reizen naar Nederland voor gratis geld,maar de bejaarden 30% koopkracht verlies laten lijden,ja wie heeft het daar over.

   

  Nee,de generatie die het nu voor het zeggen heeft,is een verloren generatie,en kijk,ze maken er ook helemaal niks van.

   

  Wat ze vanuit hun jeugd al hebben gedaan,is geld weg geven,en daar kunnen ze niet mee stoppen,zelfs in dat gat van Europa,ja in dat gat Brussel daar brengen ze bergen geld naar toe,en wie weet welk goed betaald baantje kunnen ze daar ooit nog voor ophalen.

   

  Maar voor de belasting betaler is het geld weg,en we zouden alleen maar voorspoed hebben van dat communisten bolwerk EUSSR,nu weten de belasting betalers wel beter,maar die hersen loze runderen in de politiek,die weten het nog niet.

 14. J. School

  Ineens hoor je niks meer over dat omstreden meldpunt. 

 15. Mar

  @tipo

   

  Dit alles speelde in 2005 en bestond het kabinet uit CDA/VVD/D66.

   

  Volkskrant schrijft ook:

   

  “Zoals de hele VVD was hij tegen elke inkomensafhankelijke toeslag. Hij
  noemde ze ‘rariteiten’, ‘perverse prikkels’ en ‘niet te verteren’. Maar
  zijn partij maakte deel uit van het kabinet-Balkenende II en voor Wijn
  was de ambitieuze wet de kern van zijn beleid. Weekers wist dat hij er
  uiteindelijk vóór zou moeten stemmen.”

   

  Raar maar waar:

  “Uiteindelijk stemde alleen de PvdA tegen het nieuwe toeslagensysteem. Want als het zo aantrekkelijk wordt om duizenden euro’s aan toeslagen te
  krijgen, dan zouden de ontvangers moeilijk naar betaald werk te
  dirigeren zijn. Een baan kon er immers voor zorgen dat ze hun toeslagen
  weer zouden verliezen.”

   

  De slotconclusie in het artikel:

   

  “De PvdA trok dinsdag aan dezelfde kant van het touw als die andere
  criticus destijds van de makkelijke toeslagen: staatssecretaris Weekers.
  De sociaal-democraten moesten dit keer pal staan voor het systeem.

  Op
  dezelfde manier is de volledige oppositie van nu, inclusief CDA, SP,
  GroenLinks, D66 en PVV (toen Groep Wilders) omgelopen. In 2005 stemden
  ze van ganser harte in met de toeslagenwet. Nu gebruikten ze hem om
  Weekers mee te slaan.”

   

  Ik heb het al eens eerder gezegd:

   

  Het grootste probleem is dat men in politiek Den Haag niet het land bestuurt, maar continue verkiezingscampagnes blijft voeren alsof er elke dag weer nieuwe verkiezingen op stapel staan.

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.