Premier Rutte: We gaan weer graaien in uw portemonnee

Geen categoriejun 15 2013, 10:15
Hoe lang accepteren we dit wanbeleid van Rutte II nog?
Het is tijd voor de volgende ronde bezuinigingen in Den Haag. Premier Mark Rutte zei het gisteren tijdens een persconferentie. Het kabinet-Rutte II gaat nog eens zes miljard euro bezuinigen in 2014 om onder het begrotingstekort van maximaal drie procent te komen. Zes miljard euro zal niet genoeg zijn, maar het kabinet hoopt op een beetje ruimte van Europa.
Nu is het op zich hartstikke verstandig om flink te bezuinigen op de overheidsuitgaven, want de overheid geeft nu belastinggeld uit zoals een obesitas-patiënt eten naar binnen werkt. Maar, en u voelde hem al aankomen, het kabinet van premier Rutte durft niet te bezuinigen. In plaats daarvan worden de lasten flink verzwaard. Van de geplande zes miljard aan extra bezuinigingen wordt er minstens voor twee miljard euro gegraaid in de portemonnee van de Nederlandse burger.
De premier verzekert ons dat een derde van het totaalbedrag zal bestaan uit lastenverzwaringen, maar wie gelooft dat nog? Het zou net zo goed de helft kunnen zijn. Of twee derde, als dat zo uitkomt. Het zal net zo gaan als met de btw-verhoging. Daar hoor je ook niemand meer over. De btw-verhoging van 19 naar 21 procent zou slechts tijdelijk zijn. Nou, beste Rutte, vertel eens, wat was de einddatum van die maatregel ook alweer?
Rutte weet ook wel dat lastenverzwaringen slecht zijn voor economisch herstel, zei hij gisteren tijdens de persconferentie, maar het is niet anders. Niet snoeien in de overheidsfinanciën zou nog schadelijker zijn. Pardon? De overheid kan toch ook alleen snijden in eigen vlees en niet de lasten van burgers en ondernemers verzwaren? Als we allemaal weten dat lastenverzwaringen slecht zijn voor de economie, waarom gebeurt het dan toch?
Waarom luistert het kabinet niet naar De Nederlandsche Bank, waarvan de directeur een paar dagen geleden het volgende zei over het steeds maar verzwaren van de lasten: "Daar kun je niet eindeloos mee doorgaan, dan druk je de consumptie echt weg."
Zou de VVD-fractie dit realistische geluid van de DNB durven te verdedigen tegenover de spilzucht van het kabinet-Rutte II? Waarom zegt de VVD niet: "Beste Rutte, je bent een aardige vent, maar we gaan dus niet wéér de lasten verzwaren. Dat kunnen we niet uitleggen aan het Nederlandse volk." Aan alle moedige politici binnen de VVD (als ze er nog zijn of kunnen we die partij inmiddels wel afschrijven?): stuur het kabinet naar huis bij de onderhandelingen over de nieuwe 'bezuinigingsronde'. Doe het maar. Niemand zal er een traan om laten. Bij de volgende Kamerverkiezingen bepalen wij, de kiezers, wel of we nog meer lastenverzwaringen willen of dat we kiezen voor belastingverlagingen. Dat laatste zou uitstekend nieuws zijn voor het herstel van de economie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten