Petra Stienen haalt islamisten door elkaar

Arabiste Petra Stienen vindt het opmerkelijk dat Saoedi-Arabië in Syrië de islamistische opstandelingen steunt, terwijl het zich in Egypte juist achter het leger schaart dat de islamistische Moslimbroederschap uit de macht heeft gezet.

Daar is niets vreemd aan. De Moslimbroederschap is weliswaar islamistisch, maar erkent de Saoedische koning niet als beschermheer van de islam. In Syrië steunt het koninkrijk dan ook niet de Moslimbroeders, maar de salafisten. In Egypte overigens ook: de Al-Nour-partij krijgt geld uit Saoedi-Arabië.

Israël wantrouwt de Moslimbroederschap ook. Uit die organisatie is immers Hamas voortgekomen. De ‘bondgenootschap’ tussen Saoedi-Arabië en Israël is dan ook niet vreemd, noch nieuw. Beide zijn Amerikaanse bondgenoten.

Stienen maakt overigens een foutje wanneer ze beweert dat Qatar zonder slag of stoot meegaat in het Saoedische buitenlandse beleid en ook de militairen in Egypte steunt. Qatar steunde juist de Moslimbroederschap in het land. En ook in Syrië. De eilandstaat dacht dat de Moslimbroeders de overhand kregen in het Midden-Oosten, maar gokte verkeerd. Inmiddels heeft Saoedi-Arabië de positie van Qatar in Syrië overgenomen als belangrijkste steunpilaar van de oppositie tegen het regime van Bashar Assad.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Het is niet de eerste keer dat dit serpent (met al haar onbekende vrijgevochten moderne Arabische vrindinnen in boerka’s) met haar dubbele gevorkte tong leugens zit te spugen.

 2. D66 zet prominente D66’ers laag op kieslijst – De Dagelijkse Standaard

  […] de Arabische landen stuk voor stuk zouden worden bevrijdt van dictators, en de vrouw die werkelijk geen snars begrijpt van de verschillende islamitische stromingen en machten in het Midden-Oosten? Moet zij soms de […]

 3. Likoed Nederland

  Wat verdraaingen om moslimfundamentalisme goed te praten, zijn niet ongewoon bij de ‘deskundigen’ van de publieke omroep.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.