VVD is niet meer: Livestro is ‘te rechts’ voor partij

Foto:

De VVD is werkelijk van het padje af.

Vandaag verschenen er verhalen in de mainstream media over onze eigen Joshua Livestro. U kent hem ongetwijfeld als eigenaar en hoofdredacteur van uw favoriete website: dagelijksestandaard.nl.

Het begon allemaal in een mooi, lang artikel in de NRC, waarin Joshua zijn mening frank en vrij geeft over de VVD van 2013 en dan met name premier Mark Rutte. Dat is best veelzeggend aangezien Joshua één van Ruttes adviseurs was tijdens de verkiezingscampagne van 2010. Blijkbaar begrijpen andere media het belang daar ook van, wat dan ook de reden is dat ze zijn vlijmscherpe – en volkomen terechte – kritiek overnemen. Dit is wat De Baas over Rutte zegt, een man die hij – nogmaals – dus geadviseerd heeft en ként:

“Een aardige kerel, die overtuigd is van de optimistische verhalen die hij vertelt. Maar het beleid dat hij uitdraagt staat haaks op die verhalen, het is een recept voor blijvende ellende. Zijn programma van lastenverzwaring gaat leiden tot blijvend lage groei of zelfs recessie.”

Ook zegt Joshua dat Rutte “niet gehinderd wordt door principes”: een statement dat een ieder die ooit op de VVD heeft gestemd alleen maar kan beamen. De premier gooit tijdens campagnetijd het ene na het andere liberale motto eruit, maar als de verkiezingen eenmaal achter de rug zijn, doet hij wat hij maar nodig acht om aan de macht te blijven. Als dat inhoudt dat hij zijn eigen kiezers moet verraden, het zij zo.

Hij bekritiseert Rutte niet alleen, maar vertelt ook dat hij – hoewel een prominente VVD’er, met goede banden, al jaren betrouwbaar lid, etc. – eerder dit jaar is afgewezen door de scoutingscommissie toen hij op de kieslijst voor het Europees Parlement wilde komen om de ‘Brussel moet minder macht krijgen’-retoriek van de VVD eindelijk eens kracht bij te zetten. En nu komt het: hij werd uiteindelijk afgewezen. De reden is dat hij te rechts werd bevonden voor de VVD.

“Die moest ik zien te overtuigen en dat is mij niet gelukt. De nieuwe fractie had discipline nodig. Ik had niet bewezen dat ik goed kon functioneren in de fractiediscipline. En ze vreesden ook dat mijn opvattingen onvoldoende zouden aansluiten bij die van de VVD […] Te rechts voor de VVD althans.”

In gewonemensentaal: de scoutingscommissie vond dat Joshua zich te vaak hard maakt voor een kleine overheid en, eerst en vooral, te eurokritisch is. Dat kan en mag niet meer van de huidige partijtop.

Het verhaal in de NRC is opgepakt door veel andere media waaronder het Parool, De Telegraaf, het AD en Joop.nl. En terecht. Het is namelijk voor het eerst dat de VVD zijn masker van ‘liberalisme’ en ‘euroscepticisme’ zo duidelijk laat vallen. Achter de schermen is de hele top, geleid door Rutte zelf, links en eurofiel. Voor de schermen hebben ze dat tot nu toe altijd een beetje verborgen gehouden, in ieder geval in de manier waarop ze zich hebben gepresenteerd en over zichzelf en hun denkbeelden hebben gesproken. Dit omdat ze begrepen dat ze hun eigen glazen in zouden gooien als ze eerlijk en oprecht waren over hun denkbeelden.

Blijkbaar zijn ze daar nu niet bang meer voor. Ze denken dat ze werkelijk alles kunnen maken, en dus vertellen ze eurokritische leden gewoon dat ze ‘niet bij de partij passen’.

Niet bij de partij passen?

Dames en heren nepliberalen, laat ik u iets vertellen: u past niet meer bij uw eigen achterban. VVD-kiezers zijn a) voorstanders van een kleine overheid en b) buitengewoon kritisch ten opzichte van Brussel. Wij – eurokritische leden – hebben de VVD niet verlaten, de VVD heeft ons verlaten.

In het gesprek geeft Joshua aan dat hij ‘overweegt’ om zijn lidmaatschap op te zeggen, maar ik heb het zelf nu wel gehad. Nee, ik hoef hier niet langer over na te denken: het lidmaatschap van de VVD wordt vandaag nog opgezegd. Als de partijtop mensen als ons niet in het parlement (dan wel nationaal, dan wel Europees) accepteert blijf ik de partijkas ook niet spekken. Zoals een kennis van Peter van Dijken onlangs zei: “Ach fuck it. Ik doe het gewoon. Ik zeg m’n lidmaatschap op. Tabee, het beste en zoek het maar uit. Ik ben er klaar mee. Mij ben je kwijt“.

Goed, dan ben ik nu eventjes weg. Ik moet namelijk een brief versturen (als u dat ook wilt doen, gewoon op de link klikken voor de noodzakelijke informatie).

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!