2 miljoen wachtwoorden sociale media gestolen door hackers

Gaan we weer.

Geen zorgen: als uw account in de problemen is geraakt krijgt u een melding waardoor u uw wachtwoord kunt veranderen… Indien u die melding inderdaad krijgt, maak uw computer dan ook meteen helemaal schoon. Installeer daarvoor natuurlijk wel eerst een goed antivirus-programma.

Hackers hebben twee miljoen paswoorden voor populaire webdiensten gestolen. Ze gebruikten daarvoor malware die ongemerkt op de computers van nietsvermoedende gebruikers geïnstalleerd werd. De malware registreerde wat mensen op hun pc’s typten, meldt de cybersecurityforma Trustwave. Vervolgens werden gebruikersnamen en paswoorden naar de server van de hackers gestuurd.

Hoe dit tegen te gaan? Je hoort steeds vaker dat een groep hackers miljoenen wachtwoorden en gebruikersnamen heeft gestolen. Misschien dat de straffen op hacken veel zwaarder moeten worden. Zet dat soort mensen tien jaar vast: misschien dat ze zich dan enigszins gedragen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. R. Hartman

  Mensen die wachtwoorden en/of gebruikersnamen af geven moeten niet zeuren. Mensen die geen anti-virus software gebruiken ook niet.

   

  Daarnaast is het niet handig om voor verschillende sites en/of email accounts dezelfde wachtwoorden te gebruiken.

  Download een password manager zoals KeePass, is ook beschikbaar onder linux (KeePassX) en Android (KeePassDroid), Mac en iPhone weet ik niet (ik mijd Apple), en genereer voor ELKE site en ELK email-account een apart, zo lang mogelijk wachtwoord.

  Dus als de site 16, 20 of 40 posities toestaat met allerlei willekeurige karakters, gebruik die dan ook. Hoe langer, en hoe meer ‘funny’ karakters, hoe beter.

   

  Ik weet geen enkel wachtwoord, van geen enkele site of email account. Kan ook niet, want is allemaal random gegenereerd. Ik weet alleen het master password van mijn KeePass database, en ook dat moet een lange zijn, maar wel een die je kunt onthouden, middels een ezelsbruggetje of anderszins. Geen namen, geboortedata, kentekens of woordenboek-woorden.

   

  Veel mensen pakken hun voornaam en geboortejaar, of dat van hun
  partner, of huisdier, want dat onthoudt zo lekker gemakkelijk. Dat klopt, maar het
  kraakt ook zo lekker gemakkelijk.

   

  KeePass helpt ook keyloggers te vermijden (de methode die in het artikel genoemd wordt). U kunt beveiligd koiëren en plakken, of zelfs gewoon het wachtwoord uit de database met de muis naar het wachtwoord-veld slepen. Verreweg de meeste sites staan dat toe. Uiteraard wel zorgen dat u een back-up van uw database heeft (op USB-stick of zo) en bij aanpassingen opnieuw naar uw apparaten distribueren, want zonder die database komt u nergens meer bij…

 2. Springer

  Ik heb geen last van virussen en malware op mijn Macbook. Daarnaast gebruik ik voor mijn email een wachtwoord dan voor de rest.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.