PVV wil rechtsstaat afschaffen om extremisme te verslaan

Geen categoriedec 19 2013, 12:44
De PVV heeft een buitengewoon slecht idee om islamitisch extremisme tegen te gaan.
Eerder deze week schreef ik dat het westen eindelijk met een goede, wel doordachte strategie moet komen om islamitisch extremisme te verslaan. Zo'n strategie moet bestaan uit het opsluiten van terroristen en het uitschakelen van dat soort individuen en groeperingen, en door een ideologische strijd aan te gaan met ze in hun eigen wijken, landen, buurten en moskeeën. Dat is namelijk waar deze oorlog - vergis u niet: er is een oorlog gaande - echt op neerkomt: een ideologische strijd.
De PVV is één van de weinige partijen in het parlement die deze strijd serieus neemt. De rest kijkt ernaar, haalt de schouders op en denkt, 'alles sal reg kom.' Helaas, zo werkt het niet, dames en heren politici. Moslimextremisme is een serieus probleem, dat zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Daarbij moeten we creatief en innovatief te werk gaan; oude tactieken en strategieën zullen niet werken.
Hoewel de PVV bovenstaande wél begrijpt gaan Wilders en de zijnen jammer genoeg net een beetje te ver. Nou ja, laat dat 'een beetje' maar weg...:

De PVV zal vandaag in de Tweede Kamer pleiten voor de invoering van administratieve detentie in de strijd tegen het islamitisch terrorisme. In navolging van landen als de VS, Engeland, Israël en Australië moet Nederland terreurverdachten preventief kunnen vastzetten. Op grond van aanwijzingen van veiligheidsdiensten wordt een verdachte voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Die tekent uiteindelijk voor het vastzetten. Na een half jaar kan een bestuursrechter toetsen of verlenging noodzakelijk is.

Kamerlid Joram van Klaveren legt uit: “Met deze maatregelen kunnen o.a. terugkerende jihadisten uit Syrië, die nu vrij rondlopen, direct opgepakt en vastgezet worden. Het strafrechtelijke onderzoek gaat ondertussen uiteraard door. Verder blijven denaturalisatie en uitzetting het doel."
Het is fijn om te zien dat de PVV deze strijd serieus neemt, maar dit plan kan en mag niet worden uitgevoerd. Dat zeg ik niet omdat de extremisten waar Van Klaveren op doelt zo sympathiek zijn, maar omdat zijn idee de rechtsstaat finaal ondermijnt en zelfs afschaft.
We hebben in Nederland één van de beste strafrechtsystemen mogelijk. De idee dat hoewel criminelen gestraft moet worden, de staat niet zomaar kan worden vertrouwd, staat daarbij centraal. Gelukkig maar: op die manier zorgen we ervoor dat de overheid mensen die er onwelgevallige meningen op nahouden niet zomaar kan opsluiten. Het is dus een belangrijke - misschien wel dé belangrijkste - waarborg voor onze (individuele) vrijheid.
Als Van Klaveren zijn zin krijgt is dat niet meer zo. Die waarborg valt dan ineens weg. Het begint met extremisten - of mensen waarvan de overheid beweert dat het extremisten zijn - maar de kans is aanwezig dat daarna anderen aan de beurt zijn. In dat systeem is de staat aanklager, advocaat en rechter. Zo'n systeem kunnen en mogen we niet accepteren.
De PVV verdient een compliment omdat zij de bedreiging die extremisten voor de rest van de samenleving vormen serieus neemt. Nu moet die partij nog een democratische manier verzinnen om de radicale islam te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten