Kunnen we niet alleen maar homo's naar Sotsji afvaardigen?

Geen categoriejan 18 2014, 15:15
Arthur Japin heeft zich al aangemeld.
Iedereen die de afgelopen dagen een beetje interessant wilde klinken in de kroeg, drukte zijn verontwaardiging over de Nederlandse houding ten aanzien van de Olympische Spelen in Rusland uit met gebruikmaking van de term 'zware delegatie'. Wij sturen een 'zware delegatie'. Ik kan me niet herinneren die term ooit eerder zo prominent in de media te hebben gezien. Maar het klinkt wel mooi, omdat het ergens doet denken aan 'zwaar geschut' misschien. Het klinkt alsof we serieus zijn, haast alsof we op oorlogspad zijn.
Dat is natuurlijk niet zo. Toch kijken we wel een beetje neer op Russen alsof het vijanden betreft. We ontmenselijken ze niet - we zien ze niet als gedegenereerde beesten, zoals in oorlogssituaties gebruikelijk is - maar achterlijk vinden we ze wel. Dat ze niet zoveel van homo's moeten hebben, is misschien nog ergens begrijpelijk, want wij zijn ook nog niet zo lang geleden tot tolerantere inzichten gekomen. Maar dat niet-heteroseksuelen daarom het leven zuur wordt gemaakt, gaat echt te ver. Het zou fijn als de Russen de opstelling van Paus Franciscus overnamen - 'wie ben ik om (hierover) te oordelen?'. Maar dat is kennelijk teveel gevraagd; ook homohaten is een recht.
Rusland is duidelijk een vreemde cultuur. De Russische cultuur is evenmin compatibel met de westerse manier van leven als de Arabische cultuur dat is. Vreemde culturen hebben de neiging elkaar niet te begrijpen. Wij begrijpen de Russen niet en de Russen ons niet; wederzijds onbegrip is wat ons onderscheidt. Ik geloof daarom ook niet dat een dialoog veel zin heeft. Een goed gesprek is geen katalysator voor een cultuurbrede sprong voorwaarts. Cultuurverandering moet groeien.
Daarom lijkt iedere diplomatieke afvaardiging die andere dan economische doelstellingen heeft, ook niet zo zinvol. Tenzij we er één grote grap van maken. Uit weinig dingen blijkt afkeuring zo goed als door ironische ondermijning. Daarom is een volledig homoseksuele 'zware delegatie' het overwegen waard. Arthur Japin heeft zich al aangemeld door een open brief te schrijven aan Rutte in de Volkskrant. Er gaat een homo mee en die wil hij wel zijn. Beter zou het zijn als Japin de delegatie zou leiden. Voor inlichtingen en aanmeldingen meldt u zich bij de premier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten