Afspraak is bij de PvdA nooit afspraak

Geen categoriefeb 23 2014, 11:30
De strafbaarstelling van illegaliteit laat al weer jaren op zich wachten.
Staatssecretaris Fred Teeven vond het nodig de PvdA er nog eens aan te herinneren dat het indertijd heeft toegezegd illegaliteit strafbaar te stellen, in ruil voor het kinderpardon waar zijn eigen VVD bepaald niet blij mee was. "Als de hele VVD-fractie het kinderpardon steunt, is het logisch dat de PvdA dat met de strafbaarstelling doet," zei hij vrijdag tegen De Telegraaf.

Je moet die volledige steun ook hebben voor het kabinetsbeleid. Dan kan je niet hebben dat er één of meerdere leden van een coalitiefractie zijn die dat niet doen.

Op de vraag of hij verwacht dat de hele PvdA-fractie inderdaad zal instemmen met de strafbaarstelling van illegaliteit zegt Teeven: "Als je dingen met elkaar afspreekt, dan is het wel van belang dat iedereen die lid is van een regeringsfractie daar achter gaat staan."
Dat klinkt niet erg hoopvol.
De sociaal-democraten zijn dan ook bepaald geen voorstanders van het plan. Uit een peiling van EenVandaag bleek vorig jaar dat maar liefst twee op de drie PvdA-leden tegen de strafbaarstelling was. Prominente partijleden als Job Cohen en zijn opvolger als burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, spraken zich er tegen uit. Pieter Hilhorst, wethouder in dezelfde stad, noemde het vorige week "een symboolmaatregel die weinig werkt." Hij beloofde dat er in Amsterdam in ieder geval niets verandert als illegaliteit strafbaar wordt. Er zou minstens een PvdA-Kamerlid zijn dat van plan is tegen het voorstel te stemmen.
In november vorig jaar kwam de PvdA met een nieuw eisenpakket. Zogenaamd kwetsbare illegalen, waaronder niet alleen slachtoffers van mensenhandel zouden vallen, maar alle vrouwen en kinderen, moeten volgens de partij van de strafbaarstelling worden uitgezonderd en hulpverleners en scholen die illegalen helpen mogen niet worden gehinderd. Dat leidde natuurlijk weer tot discussie binnen de coalitie, waardoor de boel weer vertraging is opgelopen.
Teeven was in december 2012 al met een voorstel gekomen. Sindsdien heeft de PvdA op alle mogelijke manieren gerekt waardoor het zo langzamerhand lijkt alsof van uitstel afstel zal komen.
De PvdA heeft dan wel in principe ja tegen de strafbaarstelling gezegd en er zelfs een pardon voor teruggekregen; dat wil nog niet zeggen dat de partij er uiteindelijk ook mee instemt. Bij de PvdA is afspraak nooit afspraak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten