Ireen Wüst: heldin

Goud op drie verschillende Olympische Spelen.

Ireen Wüst is vanaf vandaag officiëel één van de grootste schaatsters ooit. Ze won namelijk voor de derde keer op rij een gouden medaille bij de Olympische Spelen.

De Nederlandse legde de 3.000 meter eerder vandaag af in 4:00.34; een baanrecord van heb ik jou daar. Ze werd op enige afstand gevolgd door de titelhouder op deze Olympische afstand, Martina Sablikova (4:01.95) en dé verrassing van de dag, Olga Graf uit Rusland (4:03.47). De andere Nederlandse dames eindigden op de vijfde (Annouk van der Weijden, 4:05.75) en achtste plaats (Antoinette de Jong, 4:06.77). 

Wüst liet naderhand weten dat ze de race zo vlak mogelijk had gereden. Het was haar namelijk opgevallen dat de meeste schaatsters de laatste paar rondes kapot gingen. Daarom was het voor haar belangrijk om zich bij het begin iets in te houden en de laatste rondjes nog even extra aan te zetten. Voor zover dat ging, tenminste.

Als gevolg hiervan reed ze weliswaar een oplopend schema (wanneer doet zij dat niet?), maar wist ze de schade buitengewoon te beperken, wat de bedoeling was, omdat ze in het begin van haar race al meer dan twee seconden voorsprong had gepakt op Sablikova, de dame die op nummer één stond toen Wüst aan de start verscheen. 

Door haar winst heeft Wüst nu in totaal drie gouden medailles gewonnen op de Olympische Spelen. In Turijn, won ze goud op de 3.000 meter, in Vancouver op de 1500 meter, en nu dus weer op de 3 kilometer, de op één na langste afstand. Daarmee heeft ze nu net zoveel gouden medailles gewonnen als twee andere vrouwelijke schaatsgrootheden, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer. 

Toch is er een verschil met die dames. Van Gennip won al haar gouden plakken op één toernooi. Timmer had er twee Spelen voor nodig. Maar Wüst? Die was op drie toernooien de beste (op een bepaalde afstand)… en dan ook nog eens achter elkaar. Zij staat dus al acht jaar aan de top; zonder een inzinking (bij de OS), zonder een slechte Spelen te hebben meegemaakt.

Aangezien de Spelen het belangrijkste sportevenement is, is dat een onwaarschijnlijk goede prestatie. Er zijn er niet veel die haar dat nadoen. Sterker nog, geen enkele schaatster is haar in dat opzicht voorgegaan, nee, ook Gunda Niemann niet. (Natuurlijk is die wel vaker wereldkampioen allround geworden)

Het is vanaf nu dus officiëel: Ireen Wüst is één van de grootste schaatsters ooit. Sterker nog, gezien het feit dat ze nog een aantal productieve jaren voor zich heeft liggen kon ze weleens dé grootste schaatster in de geschiedenis van de sport worden. Daarvoor hoeft ze alleen maar te doen wat we van haar gewend zijn: winnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.