Lokale belastingen moeten omlaag

Geen categoriefeb 21 2014, 13:59
Begin februari mengden enkele landelijke politici zich in de lokale verkiezingsstrijd. Zowel CDA-leider Buma als D66-voorman Pechtold hadden een scherpe mening over lokale belastingen. Die zouden namelijk omlaag moeten. Daar is de VVD Den Haag het hartgrondig mee eens.
Lage woonlasten zijn belangrijk omdat deze zorgen voor een prettig woon- en vestigingsklimaat. Voor bedrijven spelen lage lasten een belangrijke rol bij het vinden van een vestigingsplek; zeker wanneer deze lage lasten samengaan met uitstekende voorzieningen in de stad. Daarnaast houden bewoners meer geld over dat uitgegeven kan worden in de lokale economie, waardoor deze kan blijven draaien. Naast het belang van lage lasten is het sowieso niet de bedoeling dat een gemeente in deze economische zware tijd de rekening van de crisis bij bewoners en ondernemers neerlegt.
Daarom heeft de VVD Den Haag de afgelopen twee collegeperioden de onroerendezaakbelasting (OZB), zoals in de verkiezingen beloofd, met 10 procent verlaagd. Dáárom heeft de VVD Den Haag zich hard gemaakt voor een efficiencyslag om de afvalstoffenheffing te verlagen. Dáárom heeft de VVD voor 2014 de precariobelasting op bovengrondse objecten met bijna de helft verlaagd. Dáárom heeft de VVD Den Haag in 2014 de OZB voor ondernemers die een pand huren met een derde verlaagd. Dáárom is, mede dankzij de VVD, in 2011 de OZB voor sportclubs geschrapt.
En ook de komende jaren wil de VVD Den Haag de lasten verder verlagen. De OZB voor woningen verlagen we nog eens met 10 procent. De hondenbelasting wordt afgeschaft. We verlagen de afvalstoffenhefing. We trekken geld uit om de verlaging van OZB voor ondernemers permanent te maken en de we maken de verlaging van de precariobelasting niet permanent maar schaffen die - bovengronds - helemaal af. De VVD wil de heffing voor de tweede parkeervergunning halveren.
Tot zover dus geen nieuws, of het moet zijn dat de heren Buma en Pechtold op één lijn zitten met de VVD Den Haag. Maar dan gaat het mis. Hun lokale afgevaardigden verlagen de belastingen namelijk helemaal niet. Sterker nog, CDA Den Haag en D66 Den Haag verhógen de lokale belastingen. De OZB verlaging voor ondernemers uit 2014 wordt door beide partijen niet gecontinueerd; na één jaar verhogen CDA en D66 de belasting dus met 50%. Beide partijen hebben géén geld gereserveerd voor het continueren van de verlaging van de precariobelasting, laat staan dat ze die belasting willen schrappen. CDA en D66 Den Haag schaffen de hondenbelasting niet af. En de OZB voor woningen wordt niet verlaagd. D66 stelt zelfs dat de OZB omhoog moet als teveel wordt uitgegeven. Dat laatste verwacht je dan wel van de PvdA Den Haag. Die partij verhoogt de belastingen overigens ook, maar dat wekt natuurlijk geen verbazing. Alleen de kostendekkende afvalstoffenheffing, en bij het CDA ook de rioolheffing, gaat bij beide partijen iets omlaag vanwege efficiencyvoordelen. Dat noem ik trouwens geen echte belastingverlaging, dat is gewoon slimmer werken, en daar moet een overheid altijd naar streven.
Kortom, de heren Buma en Pechtold kunnen wel mooi roepen dat de lokale belastingen omlaag moeten. Als de lokale afdelingen die belastingen gewoon verhogen, dan is hier dus in feite sprake van kiezersbedrog. Het is goed om dat maar eens scherp neer te zetten. Het lokale CDA en D66 volgen de wijze woorden van hun voormannen niet. Buma en Pechtold kunnen dus beter hun lokale afdelingen tot de orde roepen dan kiezers verkeerde beelden voor te houden. En voor nu moet je voor verlaging van lokale belastingen bij de VVD Den Haag zijn!
Boudewijn Revis is lijsttrekker van de VVD Den Haag, Martin Wörsdörfer is nummer twee op de lijst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten