Het recht op zelfverdediging bestaat nog in Nederland

Geen categoriemrt 30 2014, 8:59
Ongelooflijk: de juwelier en zijn vrouw zijn naar huis gestuurd.
Het is nauwelijks te bevatten, maar Justitie maakte gisteravond bekend dat de Deurnese juwelier en zijn vrouw, die onlangs twee overvallers doodschoot, naar huis zijn gestuurd.
Enige tijd waren Willy en Marina Sanders - en wij ook - bang dat ze vervolgd zouden worden voor doodslag (of ander soortgelijk vergrijp). In het gekke Nederland kan dat namelijk zomaar: je verdedigt jezelf, je partner en je eigendommen, en voor je het weet wordt je aangeklaagd voor moord dan wel doodslag.
Gelukkig is dat nu niet zo. Volgens hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen is het nog niet zeker hoe het precies gegaan is, maar:

,,Er lijkt sprake van gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging. Dat betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen,'' zei Nieuwenhuizen.

Toch maak ik me nog enigszins zorgen. 'Waarschijnlijk' is niet 'zeker weten': er kan dus nog het één en ander gebeuren, zeker als politiekcorrect links een klopjacht op het echtpaar start in een hoop zo alsnog vervolging af te dwingen. Die kans is klein, maar het kán.
Daarnaast kan het zijn dat het echtpaar wél vervolgd wordt voor verboden wapenbezit. Met andere woorden: ze mochten zich wel met een vuurwapen verdedigen, maar ze hadden dat wapen eigenlijk niet mogen hebben. Een nog krommere redenering is nauwelijks denkbaar, maar ja, dit is nog altijd Nederland.
Ik voeg mij dan ook bij het relaas van Jasper de Groot, die gisteren al op deze plaats uitlegde dat het verbod op wapenbezig zo spoedig mogelijk dient te worden afgeschaft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten