Oost-Oekraïne gaat de Krim achterna

Geen categorieapr 08 2014, 15:15
Rusland lijkt duidelijk aan te sturen op een annexatie (van delen) van Oost-Oekraïne.
Poetin heeft de Krim inmiddels aan zijn grote Rusland toegevoegd. De Russen reageerden enthousiast. De populariteit van Poetin steeg. De rest van de wereld probeerde vastberaden te reageren. Al met al waren de maatregelen die men trof echter niet indrukwekkend. Poetin haalt zijn schouders op en heeft geen één nacht wakker gelegen. De G-8 is nu G-7, so what?
Voor Poetin is er dus weinig reden om niet verder te gaan met het annexeren van gebieden uit Oekraïne. De represailles van de VS en de EU vallen mee. Daarnaast is er wel reden om het wel te doen. Zijn populariteit stijgt immers. Daarnaast wonen er in Oost-Oekraïne veel Russen. Met dezelfde argumenten als waarmee hij de Krim annexeerde, kan hij ook Russen in steden als Donetsk, Charkov en omliggende gebieden 'beschermen'.
Donetsk
Rusland lijkt dan ook aan te sturen op een situatie waarin het genoeg redenen heeft om deze gebieden binnen te trekken.

Enerzijds is het duidelijk dat de onrust in oostelijke steden zoals Charkov en Donetsk toeneemt. Maar het is anderzijds niet helemaal helder waar dit vandaan komt. De demonstranten doen zich voor als inwoners van Oost-Oekraïne, maar voor veel waarnemers is het duidelijk dat de harde kern van –vooral jonge– demonstranten uit Rusland komt. Het lijkt waarschijnlijk dat hier de hand van het Kremlin achter zit.

Geweld
De politie van Oekraïne is inmiddels het geweld van deze demonstranten zat. Goed zat. Men neemt zelfs het woord terroristen in de mond. De politie treedt dan ook harder op tegen de mensen die aan het protesteren zijn. Men moet wel. De pro-Rusland betogers overschrijden steeds meer grenzen. Precies zoals Rusland het graag ziet. Hoe harder de Oekraïense politie van zich afslaat, hoe eerder het Kremlin over kan gaan tot het 'beschermen' van haar burgers. Een 'geniaal' spel.
Dat maakt de situatie in het oosten van Oekraïne op dit moment heel explosief. Rusland heeft duizenden militairen langs de grens met Oekraïne. Een inval is in een mum van tijd geregeld. Tel daar de intenties van Rusland bij op en de kans dat één dezer weken stukken grondgebied van Rusland worden afgesnoept, is groot.
Bevolking
Of dat lukt? De bevolking in deze gebieden lijkt veel minder op de hand van Poetin dan bijvoorbeeld in de Krim. Een meerderheid van de bevolking in de regio blijft zelfs liever bij Oekraïne.

Diverse onderzoeken wijzen erop dat in deze Russischsprekende regio toch ruim 70 procent bij Oekraïne wil blijven. Ook is er niet één grote politieke partij die pleit voor aansluiting bij Moskou. Dat maakt de situatie onvergelijkbaar met die op de Krim.

Maar of Poetin zich daar iets van aan trekt?
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten